Jo Brouns

View Original

1 op 3 inburgeraars vond via VDAB onmiddellijk werk in 2022

Sinds 1 maart zijn alle inburgeraars verplicht zich in te schrijven bij VDAB. VDAB biedt ondersteuning en begeleiding op hun weg naar de arbeidsmarkt. ‘Zo vermijden we dat mensen zich tot wel enkele jaren in de werkloosheid bevinden terwijl ze hun inburgeringstraject volgen,’ zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns. ‘Kunnen werken is immers de sleutel tot integratie.’ Deze verplichting werpt nu haar eerste vruchten af, zo blijkt uit cijfers van VDAB.

Inburgeraars zijn personen afkomstig uit het buitenland die zich voor langere tijd of definitief in Vlaanderen vestigen. Dit zijn bijvoorbeeld asielzoekers van wie de asielaanvraag aanvaard werd. Sinds het nieuwe inburgeringsdecreet dat op 1 maart in voege trad, is een inschrijving bij VDAB een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject. Deze verplichting geldt voor alle inburgeraars die niet op de arbeidsmarkt actief zijn. ‘Door inburgeraars onmiddellijk in te schrijven bij VDAB en alle ondersteuning te geven die ze nodig hebben, kunnen ze sneller hun weg vinden op de arbeidsmarkt,’ stelt minister Brouns. ‘Dat is geen straf. Werken is de weg naar zelfstandigheid. Het is een stap naar emancipatie en integratie.’

Deze nieuwe verplichting werpt zijn eerste vruchten af, zo tonen de meest recente cijfers van VDAB. Sinds 1 maart 2022 zijn maar liefst 9471 inburgeraars ingeschreven bij VDAB. Een mooie stijging, tegenover 31 augustus waren nog maar 3819 inburgeraars ingeschreven.

Van deze groep hebben maar liefst 3106 personen in datzelfde jaar nog werk gevonden. Dat betekent dat maar liefst één op de drie inburgeraars die bij VDAB werden ingeschreven, ook reeds hun stappen op de arbeidsmarkt hebben gezet. Ook hier zien we een stijging tegenover de voorbije maanden. 33% van deze groep inburgeraars is vandaag aan het werk, waar op 31 augustus nog maar 26% werk had. ‘Wetende dat er binnen deze doelgroep vaak sprake is van een aanzienlijke taalachterstand, zijn dat zeer positieve cijfers,’ aldus minister Brouns.

Hij roept daarbij ook werkgevers op om gebruik te maken van het aanbod van VDAB. ‘Taal blijft vaak de grootste drempel die deze doelgroep ervaart op de weg naar de arbeidsmarkt. De werkvloer zelf is uiteindelijk de belangrijkste plek om op korte termijn zeer praktisch gerichte taalvaardigheid bij te brengen,’ zegt minister Brouns. VDAB staat daarbij ook klaar om werkgevers te ondersteunen. In het kader van het plan Vijf voor Taal biedt de arbeidsbemiddelaar verschillende mogelijkheden aan om werknemers die taalcoaching nodig hebben te ondersteunen. Zo biedt zij haar diensten aan om inschattingen te maken van de taalvereisten van vacatures voor ondernemingen die daar vraag naar hebben, alsook zijn er tal van mogelijkheden om taalopleidingen op de werkvloer te volgen of te combineren met een nieuwe job. Zo kan je gratis gebruik maken van taalcoaching tijdens de individuele beroepsopleiding (IBO-T) en job- en taalcoaching voor nieuwe medewerkers inroepen. Daarnaast bestaat ook het traject Nederlands op de werkvloer, voor werknemers die reeds langer aan de slag zijn.

Ook het doel om de gemiddelde doorlooptijd tussen het tekenen van het inburgeringscontract en de eerstvolgende inschrijving bij VDAB te beperken tot 2 maanden, is daarbij gehaald. De gemiddelde doorlooptijd bedroeg in 2022 45 dagen. ‘Zo grijpen we iedereen snel vast om hen de nodige ondersteuning te bieden,’ concludeert minister Brouns.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: ‘We hebben een heel arsenaal aan dienstverlening in huis om inburgeraars te begeleiden naar een job. Met opleiding, werkplekleren en taalcoaching slagen we erin om deze doelgroep succesvol te matchen met werkgevers. We vragen aan werkgevers om open te staan voor deze profielen. Het zal op het eerste zicht soms geen directe match zijn, maar intussen zijn de witte raven gaan vliegen. Het komt erop aan om als werkgever zelf de witte raaf te creëren. En daar kunnen wij bij helpen.’