Jo Brouns

View Original

115 Vlaamse lokale besturen aan de slag om extra leefloongerechtigden te begeleiden naar een job

115 Vlaamse gemeenten hebben ingetekend op het eerste Vlaamse Lokaal Activeringspact, een initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten. Samen hebben ze de ambitie om de komende 12 maanden, bovenop hun huidige inspanningen, ongeveer 7.000 extra leefloongerechtigden te activeren. Omdat deze lokale besturen de lat hoger leggen worden ze financieel gestimuleerd. Het doel is om de uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen een boost te geven. De Vlaamse Regering trekt voor dit initiatief 7 miljoen euro uit. 

De Vlaamse Regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Eén van de belangrijk te activeren groepen daarbij zijn de leefloongerechtigden. Tot nog toe vond slechts 20% van hen de weg naar de arbeidsmarkt. Vlaams minister van Werk Jo Brouns en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten lanceerden daarom dit najaar een nieuw aanpak: het lokaal activeringspact. Met het lokaal activeringspact willen ministers Brouns en Rutten de lokale besturen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, financieel ondersteunen.

“Mensen aan het werk krijgen is zowel voor hunzelf als voor de maatschappij een meerwaarde. Werken loont en zorgt voor een breder sociaal netwerk. We steken op deze manier een forse tand bij om mensen met een leefloon aan de slag te krijgen. Onze steden en gemeenten spelen hier een centrale rol in.”, - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten.

115 lokale besturen, dat is meer dan 1 op 3, tekenden in op de oproep. Samen gaan ze de uitdaging aan om bijna 37% van hun leefloongerechtigden aan het werk te krijgen, dit is een verdubbeling van het gemiddelde van 20% tijdens de voorgaande jaren.  In absolute cijfers betekent dit dat de besturen de uitdaging aangaan om bovenop het Vlaamse gemiddelde van ongeveer 8000 leefloongerechtigden, 7000 leefloongerechtigden extra zullen worden geactiveerd op jaarbasis.

De provincie Antwerpen is koploper, waar 40 gemeenten een engagement opnemen (58% van de gemeenten). Gevolgd door Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen waar respectievelijk 24 en 21 gemeenten participeren (40% en 33% van de gemeenten). Vlaams-Brabant en Limburg kennen elk 17 en 13 participerende gemeenten (26% en 33%).

Ik ben ervan overtuigd dat de grootste winsten op weg naar een werkzaamheidsgraad van 80% te boeken zijn via een lokale aanpak. Ik ben dan ook tevreden om te zien dat 1 op 3 van de lokale besturen mee intekent in het eerste Lokale Activeringspact. Deze lokale besturen gaan de uitdaging aan om de lat hoger te leggen.- Vlaams minister van Werk Jo Brouns.

Bijkomende acties met partnerorgansaties

Met de extra middelen zetten de lokale besturen, samen met partners, nieuwe acties op. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het organiseren van jobbeurzen en bedrijfsbezoeken, events met lokale bedrijven, speeddates, en rondleidingen in maatwerkbedrijven. De lokale besturen investeren ook in mobiliteit.  Ze stellen fietsen ter beschikking of investeren in fiets- en rijlessen.  Ze investeren in opleidingen, zoals heftruck- en VCA-attest. Er wordt eveneens ingezet op betere samenwerking tussen de verschillende instanties op lokaal niveau, gaande van kinderopvang, over betere samenwerking met de VDAB, ...  

De projecten starten op 1 december 2023 en lopen tot eind november 2024.  Midden 2024 volgt een tweede oproep en gemeenten die alsnog willen meedoen aan het Lokaal Activeringspact kunnen dan indienen. 

Dit lokaal activeringspact kadert binnen een bredere aanpak om leefloongerechtigden te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Deze oproep zet een versnelling op de intensiteit waarmee lokale besturen aan de slag gaan met de doelgroep. Ondertussen maak ik ook regelgevend werk van een verplichte inschrijving van leefloongerechtigden bij VDAB. Alles samen wordt toegewerkt naar een toegankelijker en laagdrempeliger dienstverleningsaanbod van zowel VDAB als van de lokale besturen.” – Vlaams minister van Werk Jo Brouns