Jo Brouns

View Original

Hogere boetes en mogelijkheid tot huiszoekingen om economische- en sociale fraude te bestrijden

Op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns keurde het Vlaams Parlement woensdag een decreet goed waarmee de slagkracht van de Vlaamse Sociale Inspectie in de strijd tegen economische- én sociale fraude wordt versterkt. Het decreet is een antwoord op fraudezaken, zoals Borealis en ACT, die het laatste jaar aan het licht kwamen en werknemers en bonafide ondernemers moet beschermen. Vanaf nu zullen er onder meer hogere boetes uitgeschreven kunnen worden, krijgt de Vlaamse Sociale Inspectie de mogelijkheid om huiszoekingen uit te voeren om illegalen op te sporen, en worden nieuwe technologieën als artificiële intelligentie (AI) ingezet bij de opsporingsonderzoeken.  

De huidige inspectieregelgeving dateert uit 2010 en volstaat niet meer om een antwoord te bieden op de fraudezaken die afgelopen jaar aan het licht kwamen. Voorbeelden daarvan zijn de illegale tewerkstelling bij Borealis en ACT, en oneigenlijk gebruik van het Vlaams Opleidingsverlof. Om verder te kunnen werken aan een eerlijk en fraudebestendig ondernemingsklimaat in Vlaanderen waarbij de rechten van alle werkenden én bonafide ondernemers beschermd worden, wordt de regelgeving op initiatief van minister Brouns nu aangescherpt.

Met het decreet worden heel wat bijkomende maatregelen genomen. Enkele voorbeelden:

·        De boetes voor de zwaarste inbreuken, bv. bij illegale tewerkstelling, fraude met subsidies of uitzendactiviteiten zonder dat hiervoor de nodige erkenning is, worden verhoogd. Vandaag liggen deze boetes tussen de 1.800 en 18.000 euro. Deze worden verhoogd naar 2.400 – 24.000 euro én zullen per illegaal tewerkgestelde werknemer kunnen toegekend worden. Indien er 10 illegalen aangetroffen worden, dienen deze bedragen dus vermenigvuldigd te worden met 10;

·        Gebruik van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie om fraude op te sporen;

·        De machtiging voor de Vlaamse Sociale Inspectie om huiszoekingen te doen waardoor betrapping op heterdaad mogelijk wordt voor de tewerkstelling van illegalen;

·        Ondernemingen die zware inbreuken begaan zullen tijdelijk het recht op subsidies vanuit de Vlaamse Overheid ontzegd worden.

“Een nultolerantiebeleid op vlak van economische- en sociale fraude is voor mij essentieel. Waar sensibilisering stopt, begint handhaving en repressie. Voor hardleerse criminelen verhogen we de straffen. Zo zullen kunnen er vanaf nu hogere boetes voor illegale tewerkstelling worden toegekend, krijgt de Vlaamse Sociale Inspectie de mogelijkheid om huiszoekingen te doen en worden nieuwe technologieën zoals AI ingezet bij de opsporing van fraude,” aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns.