Aantal aangemelde vacatures bij VDAB steeg het afgelopen jaar met meer dan 29%
Bij VDAB werden er in augustus 31.765 vacatures aangemeld, wat een daling betekent met 5,3% tegenover dezelfde maand vorig jaar. De voorbije 12 maanden ontving VDAB 404.301 vacatures, een stijging van maar liefst 29,2% tegenover de periode van twaalf maanden daarvoor. Voor de twaalfde maand op rij kent VDAB hiermee een historisch hoog vacaturecijfer. Samen met de lage werkzoekendencijfers maakt dit dat de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds groot is. Met het pas afgesloten Vlaams Werkgelegenheidsakkoord wil Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil met de uitvoering van het pas afgesloten Vlaams Werkgelegenheidsakkoord deze krapte aanpakken en op die manier ook versneld en versterkt toewerken naar een werkzaamheidsgraad van 80%.
De cijfers
Uit de meest recente vacaturecijfers van VDAB blijkt dat het totale aantal vacatures die gemeld werden aan VDAB licht is gedaald tegenover augustus 2021. Het is al de tweede maand op rij dat we deze evolutie zien. Dit kan echter grotendeels verklaard worden door een jaarlijks terugkerend seizoenseffect tijdens de zomermaanden. Desondanks is er, gekeken over de laatste twaalf maanden, nog steeds een sterke stijging in het aantal gemelde vacatures aanwezig (+29,2%). De arbeidsmarkt staat nog steeds in brand. Opvallend is wel een sterke daling in de vraag naar tijdelijke contracten (-19%).
Op niveau van de sectoren werden het het voorbije jaar 5.694 vacatures werden aangemeld binnen de sector voor Ontspanning, Cultuur en Sport. Tevens zijn er in de laatste twaalf maanden ook 16.221 vacatures binnen de Horeca- en Toerismesector aangemeld, goed voor een stijging van 50,8% tegenover het jaar daarvoor. Beide sectoren werden hard getroffen door de beperkende maatregelen in de Coronacrisis. Deze stijgingen tonen aan dat het openzetten van de samenleving na de coronacrisis én de ondersteunende maatregelen hun gewenste positief effect aantonen. Opvallend aan zowel de horecasector als de transportindustrie is dat het beide sectoren zijn waar een diploma eerder minder belangrijk is, maar waar de attitude en de flexibiliteit van werknemers een belangrijke onderdeel vormt van de gezochte profielen.
Slechts vier sectoren hebben in de laatste 12 maanden minder vacatures gemeld: Vervaardiging van bouwmaterialen, Hout- en meubelindustrie, Overige industrie én Diensten aan personen. De vraag vanuit de sector Textiel, kleding en schoeisel groeide wel, maar blijft ver achter bij de globale groei van het aantal ontvangen vacatures bij VDAB.
Van krapte naar kansen
Er staan nog steeds tal van vacatures open bij VDAB en de mismatch tussen werkzoekenden en openstaande vacatures blijft groot. Dat betekent dat het werkelijk alle hens aan dek is en dat we drempels moeten wegnemen die mensen weerhouden om de stap naar een job te zetten. Het is ook zo dat er nog nooit zoveel Vlamingen aan de slag zijn als vandaag. In het 1e kwartaal van 2022 klopten we af op 76,6%, wat een record is.
Vlaanderen wil deze legislatuur alvast 120.000 extra Vlamingen aan de slag krijgen. Van de 120.000 hebben we er deze legislatuur β ondanks de coronacrisis β al meer dan 66.000 extra aan de slag gekregen. Met het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord moeten hier nog eens minstens 33.000 mensen bij komen.
Minister van Werk Jo Brouns: βDe beste koopkrachtmaatregel die er is, is het behoud en de groei van onze werkgelegenheid. Samen met VDAB moeten we daarom zoveel mogelijk openstaande vacatures invullen. We voeren hiervoor het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord integraal uit. Zo verkorten we onder andere de termijnen van de contactstrategie van VDAB bij nieuwe werkzoekenden én zetten we op verschillende manieren in op het ondersteunen en aanbieden van opleidingen, zowel aan werkzoekenden als aan werknemers.β