Jo Brouns

View Original

Aantal werkzoekenden in augustus met 5% gedaald tegenover vorig jaar

Op 31 augustus 2022 waren er 276.255 burgers ingeschreven bij VDAB, waarvan 68% werkzoekend oftewel 188.784 burgers. Dat is een daling van 5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De werkzoekendengraad - dit is de verhouding van het aantal werkzoekenden woonachtig in Vlaanderen ten opzichte van de Vlaamse beroepsbevolking - daalt naar 5,9%. In vergelijking met vorige maand is het aantal werkzoekenden dan weer licht toegenomen met 3.800 mensen. Minister van Werk Jo Brouns: ‘Deze stijging is wellicht deels te verklaren door het aantal afgestudeerden uit het hoger onderwijs die nog op zoek zijn naar werk of beginnen te zoeken na de zomervakantie. Grote conclusies kunnen we uit deze lichte stijging niet trekken, de krapte op onze Vlaamse arbeidsmarkt is nog steeds erg nijpend.’ 

Augustus 2022 telde 188.784 werkzoekenden zonder werk. Binnen deze groep zit 78% in een actief bemiddelingstraject bij VDAB, terwijl 12% bezig was met een opleiding of een voortraject. De overige 10% had nood aan specifieke dienstverlening en kon om diverse redenen, zoals bijvoorbeeld een gezondheidsproblematiek, niet meteen naar de arbeidsmarkt toegeleid worden. 

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar observeren we een lichte daling van het aantal werkzoekenden binnen alle leeftijdscategorieën: -9% bij de -25-jarigen, -4% bij 25-59-jarigen en -6% bij de 60-plussers. Meer dan negen op tien ingeschreven studenten en anderen zijn jonger dan 25 jaar en hun aantal is ten opzichte van vorig jaar gedaald met 22%.  

Wanneer we kijken naar het opleidingsniveau zien we ook dat in vergelijking met augustus 2021 het aantal kort- en middengeschoolde werkzoekenden het sterkst afneemt (respectievelijk -5% en -6%). Bij de hooggeschoolde werkzoekenden (-3%) is de daling wat kleiner. De kortgeschoolde groep blijft met een aandeel van 42% het grootst. 

Opmerkelijk is ook dat het aandeel kortdurige werkloosheid toeneemt en het aandeel van langdurige werkloosheid (1-2 jaar) afneemt ten opzichte van vorige maand. In juli 2022 was nog 16% van de ingeschrevenen langdurig werkzoekend, nu 15,7%. Ook onder de groep die meer dan 2 jaar werkzoekend is, zien we een vermindering: 35,8% van de ingeschrevenen in juli was meer dan 2 jaar werkloos, nu 35,1%. ‘Wie zich al meer dan 2 jaar niet op de arbeidsmarkt bevindt, ondervindt aanzienlijk meer problemen om deze stap terug te zetten. De versterkte aandacht voor de opvolging van werkzoekenden en de toegenomen kansen op de arbeidsmarkt zorgen er voor dat de groep langdurig werkzoekenden meer kansen krijgen,’ concludeert minister Brouns.