Jo Brouns

View Original

Afsprakenkader over bijkomende kosten voor dienstenchequegebruikers

Naast dienstencheques voor huishoudprestaties rekenen dienstenchequebedrijven vaker administratieve kosten aan. Om duidelijk te maken welke kosten zij mogen aanrekenen en onder welke voorwaarden, heeft Vlaams minister van Werk Jo Brouns samen met de werkgeversorganisaties een afsprakenkader afgesloten. Dit kader moet meer duidelijkheid bieden aan de klant wanneer een dienstencheque-onderneming beslist om bijkomende, administratieve kosten aan te rekenen.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Met dit afsprakenkader willen we de sector en de dienstenchequegebruikers beter informeren over de geldende regels en ervoor zorgen dat ondernemingen die extra kosten aanrekenen, dit ook op een correcte en transparante manier doen. Zo zijn klanten beter op de hoogte waarvoor ze betalen en vermijden we misbruik. Zo versterken we onze consumenten, maar ook het imago van en het vertrouwen in de dienstenchequesector.’

Een dienstenchequegebruiker betaalt vandaag 9 euro per dienstencheque. Daarbovenop rekenen dienstenchequebedrijven steeds vaker bijkomende kosten aan. Vaak is dit bedoeld om het loonpakket van de huishoudhulpen aantrekkelijker te maken of om in een betere omkadering te voorzien. Andere bedrijven zien de noodzaak om extra kosten aan te rekenen om de rendabiliteit van hun bedrijf te bewaken. Gebruikers hebben soms vragen bij deze werkwijze en weten niet altijd welke rechten zij hebben als consument.

Klanten schriftelijk informeren en geen extra dienstencheques aanrekenen

Dienstenchequebedrijven mogen deze kosten aanrekenen als zij bepaalde regels volgen en de werkwijze niet in strijd is met de bepalingen uit de bestaande economische regelgeving en de dienstenchequereglementering. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat dienstenchequebedrijven hun klanten op een duidelijke en begrijpelijke manier informeren over de totale kostprijs van de dienstverlening. Als zij extra kosten willen aanrekenen, moeten zij dit tijdig aan de dienstenchequegebruiker melden. Op die manier kunnen klanten de overeenkomst beëindigen als zij niet akkoord gaan met deze werkwijze.

Daarnaast moeten dienstenchequebedrijven klanten een factuur bezorgen waarin deze extra kosten duidelijk zijn opgenomen. Verder mag een dienstenchequebedrijf geen extra dienstencheques aanrekenen om bijkomende kosten te vergoeden. Dienstencheques mogen alleen gebruikt worden om specifieke, gepresteerde activiteiten te vergoeden.

Dit nieuwe afsprakenkader is opgemaakt in samenspraak en na overleg met de partners in de dienstenchequesector. Zonet ondertekenden zij samen met minister Brouns het nieuwe akkoord.