Jo Brouns

View Original

Digibanken worden twee jaar langer ondersteund door de Vlaamse Regering

In 2021 beschikte slechts 54% van de Vlamingen tussen 16 en 74 jaar over digitale basisvaardigheden. In de arbeidsmarkt van vandaag worden deze vaardigheden echter steeds meer onmisbaar. Om een antwoord te bieden op deze uitdagingen, riep de Vlaamse Regering de Digibanken in het leven. Vandaag telt Vlaanderen Digibanken in 219 Vlaamse en Brusselse gemeenten. Zo werd de doelstelling van 100 gemeenten overschreden met meer dan dubbel zoveel inschrijvingen. Omwille van hun grote maatschappelijke waarde, keurde de Vlaamse Regering op vraag van Vlaams minister van Werk Jo Brouns definitief de verlenging van de projectondersteuning goed. Zo worden de Digibanken ook tot juli 2026 ondersteund.

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns: ‘Als onderdeel van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht zetten we middelen in om de digitale transformatie van onze bevolking te faciliteren. Met Digibanken gaan we lokale partnerschappen aan om zo laagdrempelig mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. Ik ben trots dat meer dan 200 Vlaamse gemeenten deze projecten mee willen uitvoeren, daarmee overschrijden we ruim de doelstelling van 100 gemeenten. Dat toont aan dat de vraag naar middelen om de digitale kloof te dichten groot is. Daarom wil ik de Digibanken blijvend ondersteunen. We bereiken hiermee werkenden en werkzoekenden, maar vooral ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Met Digibanken breken we uit naar die mensen die we vandaag moeilijker bereiken, net omwille van die kloof.’

Digibanken

Met de oprichting van Digibanken wil de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare burgers helpen verkleinen. Via dit project worden lokale partnerschap aangemoedigd om aan 3 doelstellingen te werken: het voorzien van toegang tot digitale technologie (vb. uitlenen van IT-materiaal), opleiding rond digitale vaardigheden, en begeleiding bij toegang tot digitale dienstverlening (Mijn Burgerprofiel, taks-on-web, banken,…).

In 2021 en 2022 werden verschillende oproepen gelanceerd. Via een oproep tot voorproject werden lokale kandidaat-partnerschappen ondersteund in de fase om een samenwerkingsstrategie uit te tekenen, terwijl vervolgens in een projectoproep Implementatietraject er kan worden verdergegaan met de effectieve uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst. Na de vijfde en laatste oproepronde zijn er verschillende Digibanken samen aanwezig in 219 gemeenten, waarvan 200 in Vlaanderen en 19 in Brussel.

Digibanken langer ondersteunen

Oorspronkelijk voorzag de Vlaamse Regering in een projectondersteuning tot 2024. Zo konden Digibanken tussen de 3 en 4 jaar actief zijn. ‘Omwille van het grote succes en de grote maatschappelijke vraag naar een sterkere digitale ondersteuning, verleng ik deze ondersteuningsperiode tot juli 2026,’ zegt minister Brouns. ‘Digitale vaardigheden worden onmisbaar op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan op de digitale trein.’ De verlenging is nu definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Digibanken die na 2024 verder actief willen blijven, zullen daarvoor hun aanvraag kunnen indienen.