Jo Brouns

View Original

Digibanken worden twee jaar langer ondersteund door de Vlaamse Regering

In 2021 beschikte slechts 54% van de Vlamingen tussen 16 en 74 jaar over digitale basisvaardigheden, zo blijkt uit cijfers gepubliceerd door Statistiek Vlaanderen. In de arbeidsmarkt van vandaag worden deze vaardigheden echter steeds meer onmisbaar. Aan de hand van projectoproepen werden daaropvolgend de Digibanken in het leven geroepen. Deze bieden een antwoord op de digitale kloof die door de coronacrisis op scherp gesteld werd. ‘Vandaag zijn er Digibanken aanwezig in 219 Vlaamse en Brusselse gemeenten,’ kondigt Minister van Werk en Economie Jo Brouns aan op een bezoek aan de Digibank GAZ in Genk. Omwille van het grote succes van de Digibanken, laat minister Brouns de projectondersteuning met twee jaar verlengen.

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns: ‘Als onderdeel van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht zetten we middelen in om de digitale transformatie van onze bevolking te faciliteren. Met Digibanken gaan we lokale partnerschappen aan om zo laagdrempelig mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. Ik ben trots dat meer dan 200 Vlaamse gemeenten deze projecten mee willen uitvoeren, daarmee overschrijden we ruim de doelstelling van 100 gemeenten. Dat toont aan dat de vraag naar middelen om de digitale kloof te dichten groot is. Daarom wil ik de Digibanken blijvend ondersteunen. We bereiken hiermee werkenden en werkzoekenden, maar vooral ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Met Digibanken breken we uit naar die mensen die we vandaag moeilijker bereiken, net omwille van die kloof.’

Digibanken
Met de oprichting van Digibanken wil de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare burgers helpen verkleinen. Via dit project worden lokale partnerschap aangemoedigd om aan 3 doelstellingen te werken: het voorzien van toegang tot digitale technologie (vb. uitlenen van IT-materiaal), opleiding rond digitale vaardigheden, en begeleiding bij toegang tot digitale dienstverlening (Mijn Burgerprofiel, taks-on-web, banken,…).

In 2021 en 2022 werden verschillende oproepen gelanceerd. Via een oproep tot voorproject werden lokale kandidaat-partnerschappen ondersteund in de fase om een samenwerkingsstrategie uit te tekenen, terwijl vervolgens in een projectoproep Implementatietraject er kan worden verdergegaan met de effectieve uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst. Na de vijfde en laatste oproepronde zijn er nu 54 goedgekeurde dossiers. Deze verschillende Digibanken zijn samen aanwezig in 219 gemeenten, waarvan 200 in Vlaanderen en 19 in Brussel.

Een daarvan is de nieuwe Digibank GAZ, een samenwerking tussen de gemeenten As, Zutendaal en Genk. Zij zijn één van de drie Limburgse Digibanken die in de laatste oproepronde hun goedkeurig hebben gekregen en op 1 januari van start zijn gegaan.

‘We gaan alle zeilen bijzetten in de strijd tegen digitale ongelijkheid,’ zegt schepen van Sociaal Welzijn, Sara Roncada. ‘Want digitale kwetsbaarheid neemt met de dag toe. Het ontzegt mensen de kans om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden in de digitale wereld. En het zijn heus niet enkel oudere of economisch kwetsbare mensen die er last van hebben. Het probleem is even divers als complex.’

De opstart van het project biedt aan iedere burger de kans om zich digitaal te ontplooien. ‘Het is het startschot naar een toekomst waarin iedereen digitaal mee is. Zo willen we dat elk huisgezin internet heeft en er ook mee kan werken. Dat willen we bereiken door grote en kleine inspanningen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning in de wijken, waar je laagdrempelig terecht kan voor eerste hulp bij online problemen,’ stelt Genkse burgemeester Wim Dries.

‘We kijken daarbij ook in eigen boezem,’ vult schepen Roncada aan. ‘Want binnenkort gaan we experimenteren en interne opleidingen organiseren waardoor we onze digitale producten voor iedereen toegankelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvriendelijke e-formulieren en een helder taalgebruik.’

‘We maken er geen geheim van dat we van Genk een slimme stad willen maken,’ gaat burgemeester Dries verder. ‘Maar met technologie en data alleen kom je er niet.  We kunnen alleen maar echt slagen als onze eigen inwoners digitaal mee zijn.’ ‘En vanzelfsprekend blijven we ook onze niet-digitale dienstverlening verder uitbouwen. Er is dus werk aan de winkel. De opstart van dit project is alvast het hoopvol startschot.’ besluit schepen Roncada.

De andere Limburgse Digibanken die sinds 1 januari zijn opgestart zijn de Digibank Maasland en de Digibank Hasselt.

Oorspronkelijk voorzag de Vlaamse Regering in een projectondersteuning tot 2024. Zo konden Digibanken tussen de 3 en 4 jaar actief zijn. ‘Omwille van het grote succes en de grote maatschappelijke vraag naar een sterkere digitale ondersteuning, verleng ik deze ondersteuningsperiode tot 2026,’ kondigt minister Brouns aan in Genk. ‘Digitale vaardigheden worden onmisbaar op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan op de digitale trein.’