Jo Brouns

View Original

Financiële stimulans om nieuwe talenten toe te leiden naar knelpuntopleidingen

In 2023 staan er 234 beroepen op de VDAB-knelpuntberoepenlijst, 27 meer dan het jaar ervoor.   Op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns keurde de Vlaamse Regering vandaag een voorstel goed om een financiële incentive te voorzien voor mensen die langer dan twee jaar niet actief waren op de arbeidsmarkt en zich engageren om een langdurige knelpuntopleiding te volgen. Heel wat knelpuntvacatures vergen immers een opleiding die minstens één schooljaar duurt. Met dit initiatief wordt verder gevolg gegeven aan het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners.

Hoewel er een historisch aantal mensen aan de slag zijn in Vlaanderen, staat de arbeidsmarkt vandaag nog steeds in brand. Er is nood aan nieuwe talenten om de vele tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen, in het bijzonder de 234 knelpuntberoepen die op de VDAB-knelpuntberoepenlijst staan.

In kader van deze extra focus op knelpuntberoepen en in uitvoering van het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord, keurde de Vlaamse Regering vandaag op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns de knelpuntpremie goed. Hiermee wordt aan mensen die zich langer dan twee jaar niet op de arbeidsmarkt hebben aangeboden en geen uitkering krijgen extra ondersteuning gegeven als ze een langdurige opleiding voor een knelpuntberoep volgen. Zo kunnen zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en wordt de mismatch tussen vacature en de competenties en kwalificaties van de werkzoekende aangepakt.

Opleidingen die door VDAB worden erkend, zijn vandaag al gratis voor werkzoekenden. VDAB komt tussen in de kosten voor de inschrijving, het cursusmateriaal, vervoersonkosten en eventuele kosten voor kinderopvang. Deze financiële stimulans is een extra tegemoetkoming en aanmoediging voor groepen waarvan we weten dat we ze moeilijker bereiken, zoals bijvoorbeeld huismoeders- of vaders, mensen met een arbeidshandicap en NEET-jongeren, om een opleiding te volgen.

De financiële ondersteuning wordt op drie verschillende momenten uitgereikt. Zo ontvangt iemand die een langdurige knelpuntopleiding aanvat:

  • 750 euro bij de start van de opleiding;

  • 1.000 euro na het succesvol voltooien van de opleiding, en;

  • 1.500 euro wanneer deze persoon binnen de vier maanden na de opleiding minstens 28 dagen gewerkt heeft.

De stimulans geldt enkel voor opleidingen die starten na september 2023 en voor oktober 2024. Aan de hand van een evaluatie wordt op het einde van deze periode bekeken of het de gewenste doelstelling heeft bereikt, en of een verdere verduurzaming opportuun is.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “De arbeidsmarkt van vandaag staat nog steeds in brand. We hebben nieuwe talenten nodig om de vele knelpuntvacatures te helpen invullen. Daarom willen we mensen die zich langer dan twee jaar niet op de arbeidsmarkt hebben aangeboden en geen uitkering krijgen, extra ondersteunen als ze een langdurige opleiding voor een knelpuntberoep volgen. Heel wat knelpuntvacatures vergen immers een opleiding die enige tijd duurt. Er wordt een stimulans voorzien op drie momenten: Zo verlagen we de drempel om ook voor deze doelgroep, die heel wat drempels ervaart op de weg naar werk, om de stap naar de arbeidsmarkt (opnieuw) te kunnen zetten. Ik ben tevreden verder uitvoering te kunnen geven aan het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord dat we samen met de sociale partners en de Vlaamse Regering hebben gesloten”. 

Wim Adriaens, CEO van VDAB: “3 op de 100 burgers is huisman- of vrouw. Daarnaast zijn er ook nog heel wat anderen die geen uitkering krijgen, maar die wel talenten in huis hebben waar veel werkgevers op zitten te wachten. Ik ben ervan overtuigd dat velen van hen die stap toch willen en ook kunnen zetten als ze een knelpuntopleiding volgen. Een knelpuntopleiding opent de deur naar nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Met deze premie willen we de twijfel bij mensen wegnemen en hen aanmoedigen om toch die opleiding te volgen. VDAB staat klaar om hen daarbij te begeleiden en te tonen welke mogelijkheden er allemaal zijn.”