Jo Brouns

View Original

Herontwikkeling voormalige Philipssite Lommel via brownfieldconvenant

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van het brownfieldconvenant Lommel -Philipssite. Via brownfieldconvenanten stimuleert de Vlaamse Regering ontwikkelaars en eigenaars om verlaten bedrijfssites een nieuwe invulling te geven. VLAIO staat in voor de coördinatie en het administratieve beheer van deze convenanten.

De voormalige Philips-fabriek van oude gloeilampen ligt op de industriezone Balendijk in Lommel. De oude fabrieksgebouwen en tussenliggende ruimtes zijn uiterst geschikt om een nieuwe economische en innovatieve invulling te krijgen.

Vlaams minister Jo Brouns: “De zogenaamde brownfieldconvenanten hebben tot doel investeerders en projectontwikkelaars braakliggende of onderbenutte terreinen te laten herontwikkeling. Dat is ook hier in Lommel het geval, waar de verlaten Philipssite de uitgelezen uitvalbasis is voor een nieuw economisch verhaal. De nieuwe invulling staat garant voor jobcreatie en een uitbreiding van het economisch weefsel in de regio.  

De nieuwe eigenaar is Scheuten Glastechniek, een onderdeel van het Zwitserse concern Glas Trösch. Scheuten Glastechniek beoogt de herontwikkeling van de site naar een moderne fabriek voor de productie van vlakglas voor isolerende ramen voor de West-Europese bouwmarkt en zal zo bijdragen aan flinke besparingen aan energie en uitstoot in de Benelux. Dit brengt voor Lommel een investering met zich mee van enkele honderden miljoenen en de creatie van 300 rechtstreekse en 1.000 indirecte banen in de grensregio. De herontwikkeling houdt rekening met de aanwezige natuurwaarden op de site. Daarnaast wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Zo wordt het grond- en regenwater optimaal hergebruikt en wordt ruim 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst.

De nabijheid van de zandgroeven en het multimodale logistieke netwerk vormen de ideale locatie voor de glasfabriek. De Zwitsers wensen op termijn een modal shift door te voeren voor de aanvoer van grondstoffen. Dit vereist structurele maatregelen, maar ook de nodige afstemming tussen Kristalpark III nv, De Vlaamse Waterweg en Infrabel. Het ontwerp brownfieldconvenant voorziet in duidelijke afspraken tussen deze partijen, Scheuten Glastechniek, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel. Via haalbaarheidsstudies worden de mogelijkheden onderzocht om de aanwezige spoor- en waterkade maximaal te realiseren.

De ingebruikstelling van de multimodale ontsluiting op Kristalpark III zal daarboven op een katalysator zijn voor de gevestigde bedrijven in de nabije en ruimere omgeving die een omschakeling naar duurzaam goederenvervoer overwegen. 

Bob Nijs, burgemeester Lommel: “Glas Trösch wil een duurzame productiefaciliteit bouwen in Lommel, wat gepaard gaat met een miljoeneninvestering. Deze investering versterkt opnieuw de positie van Lommel als glasstad waarbij onze regio opnieuw een plek op Europees niveau verovert in de glasindustrie. In de voorbije jaren wist Lommel voor meer dan 1 miljard euro aan investeringen aan te trekken vanwege nationale en internationale bedrijven. Samen zijn zij goed voor meer dan 1000 nieuwe jobs in deze regio.”

Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM: “LRM speelde haar reconversie-ervaring uit om het project mogelijk te maken op deze brownfield-site en nam een actieve rol op in het voortraject samen met stad Lommel, FIT en VLAIO. We zijn erg blij met de aangekondigde investering vanwege Glas Trösch en dat zodoende een belangrijke internationale industriële speler kon worden aangetrokken in deze regio. Met dit ambitieuze initiatief benutten we het potentieel van de voormalige Philips-site en dragen we de komende decennia duurzaam bij tot de plaatselijke economie en tewerkstelling.”