Jo Brouns

View Original

Jo Brouns verlengt werkbaarheidscheques op Blue Monday

“Blue Monday” is internationaal geïdentificeerd als de meest deprimerende dag van het jaar. We starten en eindigen de werkdag in het donker, en het is de dag waarop mensen zich het meest treurig, neerslachtig of droevig voelen. Met werkbaarheidscheques kan een onderneming sinds 2018 advies, begeleiding en opleiding aankopen om de werkbaarheid in kaart te brengen en te verhogen. Zo zet de Vlaamse Regering welbevinden op de werkvloer hoger op de agenda. Het voorbije jaar hebben 650 ondernemingen een aanvraag ingediend om daar beroep op te doen. Vandaag, op Blue Monday, kondigt Vlaams minister van Werk Jo Brouns de verlenging van deze maatregel aan voor 2023.

Het belang om mensen gezond, veerkrachtig en gemotiveerd aan het werk te krijgen en te houden staat vandaag meer dan ooit hoog op de agenda. ‘De krapte op de arbeidsmarkt is vandaag nijpender dan ooit, we moeten nieuwe talenten overtuigen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Maar, als we deze krapte willen aanpakken en willen toewerken naar een werkzaamheidsgraad van 80% is het minstens even belangrijk om de mensen duurzaam aan de slag te houden. Elke Vlaming heeft recht op een werkbare job. Dat is een job die bij hen past, die hen voldoening geeft en waar ze zich goed bij voelen,’ klinkt het bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns. ‘De sfeer op de werkvloer, de balans tussen werk en privé, digitale connectie na de werkuren, de manier van leiding geven,… werknemers hechten er steeds meer belang aan. Steeds vaker kiezen we onze toekomstige job op basis van de impact dat die op ons welzijn heeft. Werkgevers en ondernemingen moeten hier aandacht voor hebben. Met de werkbaarheidscheque stimuleren we hen via een concreet en succesvol instrument, ook in 2023.’

Werkbaar werk is een sleutelelement voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en voor het aantrekken en aan de slag houden van veerkrachtig en productief talent. Om de werkbaarheid van jobs te verhogen en ondernemingen concreet met het thema aan de slag te laten gaan, bestaan er in Vlaanderen de werkbaarheidscheques.

Met dit instrument kunnen ondernemingen een werkbaarheidsscan aankopen en begeleiding inkopen met als doel de werkbaarheid in de organisatie in kaart te brengen, een actieplan op te stellen of veranderingen in werkbaarheid op te volgen. De werkbaarheidscheque wordt zowel preventief als curatief ingezet en wordt voornamelijk aangewend voor advies, begeleiding of opleiding in functie van werkbaar werk. Werkgevers kunnen tot 10.000 euro aan ondersteuning ontvangen.

In 2022 zijn er 650 werkbaarheidscheques aangevraagd, meer dan 100 extra in vergelijking met 2021. 503 daarvan werden reeds goedgekeurd, 5 negatief beslist, en 142 zijn nog in beslissing. Uit een gebruikersanalyse van het Departement Werk en Sociale Economie én een impactstudie van Ipsos blijkt dat het instrument zijn nut niet gemist heeft. Zo geeft 80% van de organisaties aan een zichtbare impact van de cheque te ondervinden op het vlak van werkbaar werk. Bij de meerderheid van bedrijven uit zich dit tevens in een engagement voor verdere ontwikkelingen op het vlak van werkbaarheid. Zo goed als alle bevraagden geven aan dat ze bij een verlenging opnieuw gebruik willen maken van de maatregel. Tevens blijkt dat de werkbaarheidscheque vooral helpt om de deur open te zetten voor verdere maatregelen en een structureel werkbaarheidsbeleid. Het instrument helpt ondernemingen om het theoretische begrip ‘werkbaar werk’ om te zetten naar een uitvoerbaar plan dat het mentaal welzijn van werknemers structureel versterkt.

Ook de verhoging van de KMO-portefeuille wordt verlengd. Bedrijven die hun plafond binnen de KMO-portefeuille hebben bereikt kunnen een verhoging krijgen met maximum 5.000 euro voor acties rond werkbaar werk.

‘Iedereen verdient het om zich goed in zijn vel te voelen,’ concludeert minister Brouns. ‘En de werkplek speelt daar een fundamenteel belangrijke rol in. We spenderen nergens zo veel tijd als op het werk – dus dat is dé plek bij uitstek om welbevinden hoog in het vaandel te dragen. Met de verlening van de werkbaarheidscheque in 2023 zetten we hier alvast verder op in. Werkbaar werk is daarnaast één van de vier pijlers in het nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord. Daarin is onder andere het engagement genomen om te bekijken hoe we het instrument structureel kunnen inbedden na een positieve evaluatie.’