Jo Brouns voorziet extra begeleiding op de werkvloer voor startende werknemers
Met het oog op meer duurzame matches tussen nieuwe werknemers en hun werkplek, investeert Vlaams minister van Werk Jo Brouns via VDAB 4 miljoen euro in begeleiding op de werkvloer, ‘jobcoaching’. Dat laat minister Brouns vandaag weten in de Commissie in het Vlaams Parlement. Hiermee wordt het budget voor jobcoaching meer dan verdubbeld. Minister Brouns geeft hiermee verder uitvoering aan het Vlaamse Werkgelegenheidsakkoord dat begin juli samen met de sociale partners en de Vlaamse Regering werd afgesloten.
Minister Brouns: ‘We willen mensen aan het werk zetten, maar we willen ook dat mensen aan het werk blijven – en mensen blijven bij hun werk als hun werk bij hun past. Soms hebben mensen daar extra ondersteuning in nodig, zeker wanneer ze pas hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe talenten uit de groep van niet-beroepsactieven (huismoeders- en vaders, langdurig zieken, mensen met een arbeidshandicap,..) of jongeren die vroegtijdig het onderwijs hebben verlaten. Soms zijn er nog vaardigheden die deze mensen moeten aanleren, zoals hoe om te gaan met collega’s, extra taalvaardigheid in het Nederlands,… Soms moet de werkplek aan hen aangepast worden. Met Jobcoaches willen we deze startende werknemers dat duwtje in de rug geven zodat zij zich een nieuwe job echt eigen kunnen maken.’
Uit behoeftepeilingen is gebleken dat er op de huidige arbeidsmarkt op verschillende vlakken nood is aan ondersteuning van een nieuwe werknemer om de kansen op een langdurige tewerkstelling te verhogen. Die nood aan extra ondersteuning kan te maken hebben met lichamelijke of psychische drempels, een gebrek aan “soft skills” zoals leren omgaan met collega’s, een nood aan talige vaardigheden, of een combinatie daarvan. Met extra jobcoaching via VDAB, die minister Brouns vandaag aangekondigde in het Vlaams Parlement, zullen zowel de nieuwe werknemer als de werkgever begeleid worden om tot een duurzame match te komen. De doelgroep bestaat uit werknemers die tijdens het eerste jaar van hun tewerkstelling nood hebben aan coaching om aan de slag te blijven. Naar schatting zullen volgend jaar reeds 4.800 werknemers gebruik maken van dit begeleidingstraject.
Zowel de werkgever als de collega’s worden actief betrokken in het traject. Jobcoaching helpt zo het bedrijf om diversiteit op de werkvloer mogelijk te maken en op een geslaagde manier mensen met diverse ondersteuningsnoden op te nemen in hun teams. De aanvraag voor deze ondersteuning kan zowel door de werknemer als de werkgever ingediend worden. Ze verloopt via de dienstverlenende partners van VDAB en is steeds gratis.
In juli dit jaar lanceerde VDAB voor deze belangrijke werf een open oproep waar organisaties die ervaring hebben met het leveren van dit soort begeleiding op de werkvloer op konden intekenen. In de komende maanden worden de partners die aan de voorwaarden voldoen om kwaliteitsvolle jobcoaching te kunnen aanbieden, geselecteerd. Vanaf 2023 gaat de vernieuwde jobcoaching van start. Tot dan blijft het bestaande aanbod ter beschikking.
Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: 'Werkgevers die met een open blik rekruteren, vinden vandaag nog altijd goede werknemers. Maar soms zien we deze nieuwe werknemers ook weer snel terug bij VDAB. De match blijkt soms moeilijk te werken, omdat de werknemer bij opstart nood heeft aan extra ondersteuning, en werkgevers niet goed weten hoe ze hiermee kunnen omgaan. Daarom voorzien we een aanbod aan jobcoaches die werkgevers en werknemers kunnen helpen om de praktische moeilijkheden aan te pakken die een nieuwe tewerkstelling kunnen doen mislukken. Zo zetten we een opnieuw een stap richting een werkzaamheidsgraad van 80%.'