Jo Brouns

View Original

Jo Brouns wil intakegesprek bij nieuwe klanten huishoudhulp verplichten

Vandaag organiseren de vakbonden van de dienstencheque-sector een actie om het belang van het werken in veilige omstandigheden onder dienstenchequemedewerkers onder de aandacht te brengen. Ze doen dit naar aanleiding van het onderzoek van de federale inspectie Toezicht Welzijn op het Werk, die eerder 159 waarschuwingen uitdeelde aan dienstenchequebedrijven. Minister Brouns ontving een delegatie van de actievoerders. “Het was een vruchtbaar gesprek met waardevolle voorstellen”, laat minister Brouns na afloop weten. “Ik onderschrijf een sterke aanpak naar ondernemingen die hun personeel niet correct behandelen. Uit het gesprek volgden sterke beleidsaanbevelingen die ik meeneem naar de komende interministeriële conferentie.”

Vandaag, donderdag 1 juni, voert een delegatie van de vakbonden ACV en ABVV actie naar aanleiding van het onderzoek van de federale inspectie Toezicht Welzijn op het Werk. Na 175 controles over heel België, hebben zij 159 inbreuken op de welzijnswet vastgesteld. Al deze ondernemingen kregen dan ook een waarschuwing. De vakbonden voeren actie om het belang van het werken in veilige omstandigheden voor dienstenchequemedewerkers onder de aandacht te brengen.

Een delegatie van dienstenchequemedewerkers ging met minister Brouns in gesprek. Minister Brouns was erg onder de indruk van de vele persoonlijke verhalen die aan bod kwamen doorheen het gesprek. Een belangrijk thema was de arbeidsomstandigheden die veel huishoudhulpen ervaren op de vloer.

De ondernemingen die een waarschuwing kregen, krijgen nu de kans om zich in regel te stellen. Indien ze dit niet doen, zal Toezicht Welzijn op het Werk een proces verbaal opstellen en overmaken aan de Vlaamse Sociale Inspectie (VSI). Op basis van dit PV kan de betrokken onderneming gesanctioneerd worden. In het slechtste geval kan de erkenning van de dienstenchequeonderneming ingetrokken worden. Desalniettemin werd het een vruchtbaar gesprek. “Sinds dag één van mijn ministerschap hanteer ik een nultolerantiebeleid op het vlak van inbreuken”, laat minister Brouns weten. “Ik steun de vraag naar een sterke samenwerking tussen de federale diensten van minister Dermagne en mijn diensten dan ook volledig.” Minister Brouns beaamt de grote rol die de Vlaamse Sociale Inspectie speelt in de handhaving en het naleven van de arbeidsomstandigheden. “Ik ben grote voorstander om mijn diensten sneller te betrekken bij de controles die men federaal uitvoert.”

Het is essentieel dat de huishoudhulpen in goede arbeidsomstandigheden en onder correcte loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen werken. Zo zet minister Brouns zich in om een intake-gesprek met nieuwe klanten verplicht te maken vooraleer een huishoudhulp aan de slag mag gaan bij een nieuwe klant. Zo kan een grondige evaluatie worden gemaakt van de nieuwe werkomgeving en het aanwezige materiaal. Minister Brouns onderschrijft daarbij de vraag die de delegatie opwerpt: “Dat huisbezoek moet een grondige risico-analyse zijn, vandaag dient dat bezoek uitsluitend om praktische redenen te maken.”

Dat minister Brouns hier een nultolerantiebeleid voert, is reeds zichtbaar. Zo trad minister Brouns meteen concreet op tegen een aantal bedrijven die de sociale wetgeving niet naleven. Samen met de opstart van drie verschillende procedures die op de erkenningscommissie zijn gepasseerd, is één procedure tot terugvordering opgestart en zijn voor de twee anderen een deel van de subsidie ingehouden. Zo werd er 5 euro per dienstencheque ingehouden voor de bedrijven die momenteel deel uitmaken van een onderzoek.

Verschillende beleidsvoorstellen werden besproken, die minister Brouns allemaal wil meenemen naar de eerstvolgende interministeriële conferentie (IMC) voor de bevoegde ministers voor Werk. Het thema van het volgende IMC zal immers de dienstencheques betreffen.