Jobbeurs Van Hool lokt 1.700 bezoekers
Vandaag organiseerde VDAB, samen met Voka, Agoria en mtech+ in de aanwezigheid van Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns, een grote jobbeurs in de Nekkerhal in Mechelen. In totaal stelden 280 werkgevers hun vacatures voor. De jobbeurs was een succes en lokte 1.700 bezoekers, waaronder 1.145 ex-werknemers van Van Hool. Minister Brouns kondigde op de jobbeurs aan dat ondertussen 1 op 3 van de getroffen werknemers een nieuwe job hebben gevonden. Daarnaast werden ook eerste cijfers van een studie van KPMG over de socio-economische impact van het faillissement van Van Hool op de regio gedeeld. Daaruit blijkt o.a. dat een domino-effect van mogelijke faillissementen van andere bedrijven in de regio uitgesloten kan worden, en dat het aantal potentieel relevante vacatures voor de getroffen werknemers dubbel zo groot is waardoor ook de impact op de werkgelegenheid in de regio relatief beperkt zal zijn.
“Deze nieuwe cijfers stemmen mij hoopvol. Dankzij de puike inspanningen van VDAB en haar partners vonden ondertussen al ongeveer 1 op de 3 getroffen werknemers van Van Hool een nieuwe uitdaging. Dit bewijst dat we ontslag niet als een eindpunt, maar als een doorstart naar nieuwe kansen moeten zien. Met deze grote jobbeurs hoop ik een volgende stap te zetten in de begeleiding van de ex-werknemers van Van Hool, maar ook werkgevers uit de regio in contact te brengen met de vele talenten die er vandaag beschikbaar zijn. Ik roep bedrijven op om open te staan voor élk profiel.”, aldus Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns
Op 8 april viel het doek over busbouwer Van Hool in Koningshooikt. Met de (gedeeltelijke) overname door VDL en GRW is het de bedoeling om bij Van Hool in een eerste fase jobs op de site te behouden. Concreet gaat het over ongeveer 800 jobs. Dat maakt dat er nog steeds een grote groep mensen is die een andere job moeten vinden. Om de getroffen werknemers alle kansen op de arbeidsmarkt te bieden werd vandaag door VDAB, in samenwerking met Agoria en mtech+, een grote jobbeurs in de Nekkerhal georganiseerd. 1.145 ex-werknemers brachten een bezoek aan de jobbeurs. Samen met 555 andere geïnteresseerde werkzoekenden waren in totaal 1.145 mensen aanwezig. Op de beurs konden ze kennismaken met 280 bedrijven en hun vacatures.
Op de jobbeurs zijn ook de vakbonden en outplacementkantoren aanwezig. Ex-medewerkers van Van Hool kunnen bij hen terecht voor advies. In het geval van herstructureringen of faillissementen kunnen de vakbonden ‘Doorstart’-sessies aanbieden. Dat zijn collectieve sessies waarin ze informatie geven rond financiële vragen, bestaande maatregelen, en hoe om te gaan met stress en verandering.
De jobbeurs is een volgende stap in de aanpak van VDAB om de getroffen werknemers van Van Hool zo snel mogelijk toe te leiden naar een nieuwe job. Een aanpak die werkt, want ondertussen zijn er van de 2.403 werknemers die hun job verloren hebben bij Van Hool al een 800-tal – of 1 op 3 - opnieuw aan het werk. Van de overige groep krijgen 1.114 mensen momenteel gespecialiseerde begeleiding van een outplacementkantoor, en volgen er 80 een opleiding bij VDAB.
“Met deze jobbeurs wilden we zo veel mogelijk kandidaten aantrekken voor deze bedrijven. Daarom hebben we ze niet alleen opengesteld voor de ex-medewerkers van Van Hool, maar ook voor andere geïnteresseerden in onze provincie en daarbuiten. We hopen dan ook dat de aanwezige kandidaten de bedrijven hebben kunnen overtuigen van hun potentieel, en dat er veel matches ontstaan", zegt provinciaal directeur van VDAB Bjorn Cuyt.
"De 280 bedrijven die hier staan geven een sterk signaal. We bouwen hier echt mee aan de toekomst van onze regio. Maar er zal meer nodig zijn. We hebben als Voka-Kamer meegewerkt aan de impactstudie en gaan volop voor een regioplan. Een plan dat kmo's maar zeker ook de industriesector versterkt. Eén van de voorwaarden is om snel de ontwrichte zone goed te keuren. Zo krijgen bedrijven, die in deze regio investeren, een extra push om mensen aan te werven. Daar willen we als Voka onze schouders onder zetten. De goedkeuring van die ontwrichte zone is een must en is dringend”, aldus Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen
“Het is echt bemoedigend dat er zo veel bedrijven klaarstaan met vacatures. We blijven tot vandaag nieuwe jobaanbiedingen ontvangen van onze technologische bedrijven uit de buurt en zien de laatste weken meer en meer mensen starten bij hen. Met de jobbeurs hopen we de toeleiding naar onze bedrijven verder te boosten en de werkzoekenden snel nieuw perspectief te bieden in deze moeilijke periode.”, zegt Jolyce Demely, algemeen directeur Agoria Vlaanderen
Negatieve socio-economische impact beperkt
Minister Brouns lichtte op de jobbeurs ook de eerste resultaten van een studie toe die de socio-economische impact van het faillissement van Van Hool op de regio in kaart brengt.
Uit de studie, die werd uitgevoerd door KPMG, blijkt dat deze impact eerder beperkt is. Zo hebben er van de 266 Belgische toeleveranciers van Van Hool slechts 10 een financiële afhankelijkheid van Van Hool van 5% of meer. Daardoor kan aangenomen worden dat een gevreesd domino-effect uitblijft. De regio rond Van Hool (arrondissement Mechelen) blijkt daarnaast voldoende economische veerkrachtig om dergelijke faillissementen op te vangen.
Er zijn ook analyses gemaakt van de mogelijke impact op de werkgelegenheid in de regio. Er wordt verwacht dat er ongeveer 2.485 jobs in België verloren zullen gaan (waarvan ongeveer 1.635 bij directe toeleveranciers). Dat lijkt in eerste instantie veel, maar uit de uitgevoerde analyses blijkt ook dat het aantal potentieel relevante vacatures voor de getroffen werknemers in de regio dubbel zo groot is.
Tot slot geeft KPMG aan dat de momenteel niet-benutte terreinen van Van Hool (+/- 35%) een opportuniteit bieden om te gebruiken voor toekomstige economische activiteiten, en zo opnieuw in te zetten op bijkomende lokale jobcreatie.
“Deze cijfers tonen aan dat de gevreesde negatieve socio-economische impact uitblijft en dat er voldoende mogelijkheden liggen om dit faillissement om te buigen naar nieuwe kansen voor de regio, zowel op vlak van economische activiteit als op vlak van werkgelegenheid. Ik zal op basis van deze studie in overleg treden met lokale stakeholders om te bekijken welke stappen er verder gezet moeten worden.”, besluit Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns