Jo Brouns

View Original

LRM ondersteunt de groene revolutie in Limburg met kapitaalsverhoging van 30 miljoen euro

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns heeft de Vlaamse Regering een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro bij investeringsmaatschappij de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) goedgekeurd. LRM zal met deze middelen een nieuw product in het leven roepen – ‘Doorbraakkapitaal’ - om Limburgse kmo’s, die willen investeren in verduurzaming te ondersteunen. 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Brouns: ‘Ik geloof in de kracht van innovatie. De verduurzaming van onze ondernemingen en van onze samenleving in zijn geheel, is enkel mogelijk als we in wetenschap blijven geloven en iedereen ook effectief ondersteunen om in dat verhaal mee te stappen. Met het doorbraakkapitaal maken we kapitaalparticipaties door LRM tot 1 miljoen euro per onderneming mogelijk, specifiek om hun bedrijfsvoering ingrijpend te verduurzamen. Zo ondersteunen we onze Limburgse ondernemingen met de middelen om de nodige toekomstgerichte investeringen vandaag te realiseren en hun afhankelijkheid van fossiele energiebronnen – en daarmee hun energierekening - sterk te verminderen. Zo creëren we een groener en duurzamer Limburg, in een groener en duurzamer Vlaanderen.’

Op voorstel van minister Brouns is dan ook beslist om het kapitaal van investeringsmaatschappij LRM de Limburgse Reconversiemaatschappij met 30 miljoen euro te verhogen. LRM zal deze middelen inzetten om projecten die de energietransitie en de verduurzaming van Limburgse ondernemingen versnellen, te faciliteren.

Doorbraakkapitaal

LRM zal met deze middelen ‘Doorbraakkapitaal’ in Limburg lanceren. Dit is een volledig nieuw kapitaalproduct van de investeringsmaatschappij, specifiek gericht op ambitieuze verduurzamingsprojecten. Samen met Limburgse KMO’s zal LRM op bedrijfsniveau in kaart brengen welke de concrete noden zijn om de productie te verduurzamen (verwarming, isolatie, machinepark, PV-panelen, laadpalen,…). Zo kunnen ondernemingen die willen verduurzamen op het vlak van hun productieproces, infrastructuur en zelfs bedrijfsvoering gebruik kunnen maken van deze steun.

Ook op het vlak van projectmanagement zal LRM de geïnteresseerde ondernemingen ten volste ondersteunen. Gedurende het hele traject zal LRM de projecten van de gewenste investeringen in verduurzaming leiden, vanaf de vergunningsaanvraag tot aan een mogelijke exit.

LRM is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Met projecten zoals het Kristal Solar Park (het grootste zonnepark van de Benelux 99), Floating PV (een drijvend zonnepark bij Sibelco) en Terhills Battery Park, kan LRM vandaag al bogen op een heel wat expertise inzake de totaalaanpak van ambitieuze klimaatprojecten. De maatschappij verwacht gemiddeld 500.000 euro tot 1 miljoen euro per project te investeren en hoopt een 40 à 50 projecten te realiseren.

Met het Doorbraak-kapitaal breidt LRM ook een vervolg aan de succesvolle Doorbraak-lening die de investeringsmaatschappij vorig jaar lanceerde. De Doorbraak-lening is een unieke combinatie van begeleiding, onderzoek en financiering die - via een samenwerking van LRM, VLAIO en UHasselt - bedrijven in Limburg ondersteunt om ambitieuze investeringen in internationalisering, digitale- en duurzame transformatie te realiseren.