Minister Brouns roept ondernemingen op DUOday op om gebruik te maken van het individueel maatwerk
Vandaag, op donderdag 25 mei, vindt voor de 14de keer DUOday plaats. Werknemers en werkgevers maken die dag kennis met de vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van werkzoekenden met een beperking of gezondheidsprobleem. Vlaams minister van Werk Jo Brouns bezoekt samen met het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB), de hoofdorganisator van DUOday, het Leuvense bedrijf Statik, een tech start-up die vandaag een werkzoekende met een beperking ontmoet in hun onderneming.
Tijdens DUOday vormen personen met een beperking of gezondheidsprobleem een DUO met een werknemer in een bedrijf. De werkzoekenden krijgen de kans om hun talenten te tonen en kunnen het beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit. Bedrijven en hun werknemers ontdekken de mogelijkheden van deze werkzoekenden en het dienstverleningsaanbod. “Want elkaar leren kennen is de eerste stap,” aldus minister Brouns.
DUOday ontstond in Ierland. In 2010 werd het voor de eerste keer kleinschalig georganiseerd in Vlaanderen. Al snel groeide dit uit tot een initiatief dat jaarlijks over heel het land plaatsvindt. Ondertussen vindt DUOday plaats in 12 Europese landen en zijn er ook initiatieven buiten Europa. Het is een initiatief van GTB in samenwerking met UNIZO, VERSO, VDAB, VOKA en de Werkplekarchitecten. Dit jaar nemen 203 verschillende bedrijven deel aan de DUOday, goed voor 321 unieke werkvloeren.
Deze sensibiliseringsactie blijft nodig. Eind 2022 bedroeg de in Vlaanderen 76,7%. Die werkzaamheidsgraad ging er in 2022 voor alle groepen op vooruit, behalve voor één groep. Wannes Marivoet, coördinator DUOday: ”Tegen de trend in zakte de werkzaamheidsgraad voor personen met een beperking eind 2022 van 49,2% naar 46,5%. Dat is een opvallende vaststelling in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.” Met deze dag wil GTB samen met haar partners dan ook meer aandacht geven aan de mogelijkheden van deze potentiële werkkrachten. Minister Brouns neemt dit jaar deel aan de DUOday met de duidelijke boodschap naar ondernemingen om met een open blik te kijken naar werkzoekenden met een beperking.
Individueel maatwerk geeft kansen aan werkzoekenden met een beperking in de reguliere economie
Om de drempels te verlagen voor werkzoekenden met een beperking of een gezondheidsstoornis gaat in juli het Individueel Maatwerk van start. Hiermee wil minister Brouns meer mogelijkheden creëren voor mensen met een arbeidsbeperking om met voldoende ondersteuning een tewerkstelling aan te vatten binnen de reguliere economie. Werkgevers zullen daarbij eveneens kunnen rekenen op een tijdelijke, maar verlengbare, financiële ondersteuning. Zo kan de zelfstandige rekenen op een ondersteuningspremie en kunnen werkgevers beroep doen op de loonpremie en de begeleidingspremie. Daarnaast kunnen werkgevers ook de begeleiderspremie inzetten om de nodige ondersteuning op de werkvloer te bieden. Na dit overgangsjaar, zal het individueel maatwerk nu op 1 juli definitief van start gaan.
Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “Eenmaal ondernemingen kennismaken met deze werkzoekenden, hun talenten, én de ondersteuningsmogelijkheden die we aanbieden op de werkvloer, durven ze sneller de stap te zetten naar deze talentvolle sollicitanten. Met DUOday kunnen jonge werkzoekenden kennis maken met de jobs die hen interesseren én kunnen werkgevers aan den lijve de talenten en vaardigheden van deze gedreven werkzoekenden ondervinden. Kennismaken is de eerste stap. Het individueel maatwerk is een belangrijke ondersteuning die we bieden om mensen met een beperking te werk te stellen in de reguliere economie. We verlagen de drempel zo niet enkel voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking, maar evenzeer voor werkgevers die onzeker zijn over de aanwerving van deze enorm talentvolle doelgroep. Zo zetten we stappen naar een echt inclusieve arbeidsmarkt.”