Jo Brouns

View Original

Verlenging uitbreiding Vlaams Opleidingsverlof

Met de pilootmaatregel “Gemeenschappelijk Initiatiefrecht Vlaams Opleidingsverlof’ wordt het huidige recht op Vlaams Opleidingsverlof (VOV) van een werknemer verdubbeld wanneer hij/zij ingaat op een opleidingssuggestie van de werkgever. Daarmee is extra verlof, 250 uur in plaats van 125 uur, per schooljaar mogelijk om opleiding te volgen. Met deze maatregel krijgen werkgevers sinds het schooljaar 2021-2022 een expliciete rol om opleidingen aan hun werknemers voor te stellen en daarmee hun positie binnen het bedrijf, de sector of op de Vlaamse arbeidsmarkt te verbeteren. Op basis van een eerste evaluatie blijkt nu dat het gebruik van VOV, mede dankzij de werkgever mee aan het stuur te zetten, steeg met 13%. Daarnaast vonden kortgeschoolden beter de weg naar VOV én werd meer van het gemeenschappelijk initiatiefrecht gebruik gemaakt bij mirco- of kleine ondernemingen. Gelet op deze positieve tendensen heeft de Vlaamse Regering vorige week vrijdag op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns het gemeenschappelijk initiatiefrecht dan ook voor het komende schooljaar (2024-2025) verlengd.

“In een steeds sneller veranderende wereld moeten we de vaardigheden en competenties van werknemers op pijl houden én afstemmen op wat de bedrijven op de arbeidsmarkt van morgen nodig hebben. Door werkgevers mee verantwoordelijk te maken voor de opleidingsdeelname van hun werknemers merken we dat er meer opleiding gevolgd wordt én dat we daarenboven ook (kwetsbaardere) groepen bereiken die we voorheen minder bereikten. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht binnen het Vlaams Opleidingsverlof blijkt een goede maatregel te zijn en in afwachting van een mogelijke structurele verankering verleng ik deze dan ook graag ook voor het komende schooljaar.” – Vlaams minister van Werk Jo Brouns

Werknemers in de privésector die een opleiding willen volgen, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Ze krijgen het recht om afwezig te zijn op het werk om een opleiding te volgen terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever krijgt ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald. Sinds het schooljaar 2021-2022, in uitvoering van het VESOC-relanceakkoord “Alle hens aan dek”, werd dat Vlaams Opleidingsverlof uitgebreid met het “gemeenschappelijk initiatiefrecht”. Dat geeft de werkgever de mogelijkheid om een opleiding voor te stellen aan de werknemer en daarvoor het VOV-recht van de werknemer te gebruiken. Wanneer een werknemer een opleiding op initiatief van zijn/haar werkgever volgt wordt het recht op Vlaams Opleidingsverlof verdubbeld van 125 uur naar 250 uur per schooljaar.

Op basis van een eerste evaluatie (schooljaar 2021-2022) blijkt de maatregel een positief effect te hebben op de opleidingsdeelname van werknemers. Ongeveer 45% van de werknemers volgde een opleiding op het initiatief van zijn/haar werkgever. Het aantal VOV-gebruikers steeg ook in het eerste schooljaar dat het gemeenschappelijk initiatiefrecht werd ingevoerd met 13%. Daarnaast vonden kortgeschoolden beter de weg naar opleiding én werd het gemeenschappelijk initiatiefrecht meer ingezet bij mirco- of kleine ondernemingen.

Verlenging gemeenschappelijk initiatiefrecht

Omwille van het positief effect op het gebruik van Vlaams opleidingsverlof wordt het gemeenschappelijk initiatiefrecht op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns nu ook voor het komende schooljaar (2024-2025) verlengd. Op deze manier wordt een expliciete rol gegeven aan werkgevers om de competenties van hun werknemers op pijl te houden en hen te versterken in een steeds veranderende arbeidsmarkt. “Indien de positieve tendensen met de cijfers van het schooljaar 2022-2023 worden bevestigd kan voor mij deze maatregel absoluut structureel gemaakt worden. Het zal evenwel een volgende Vlaamse Regering zijn die deze beslissing moet nemen”, zegt minister Brouns.