Ministers Brouns en Crevits versterken mentale veerkracht op het werk met FitBonus

Werkstress en burn-outs zijn de ziektes van de 21e eeuw. Om werknemers en ondernemingen weerbaarder te maken lanceren ministers van Werk en Welzijn Jo Brouns en Hilde Crevits samen met EnergyLab de FitBonus. Medewerkers van kmo’s en zelfstandigen over heel Vlaanderen krijgen de kans om gedurende 9 maand een begeleidingstraject te volgen dat via persoonlijke coaching en workshops hen meer leert over mentale veerkracht, omgaan met sociale relaties op het werk en het belang van o.a. bewegen en een gezonde levensstijl. De bedoeling is dat zij daarna als ‘welzijnsambassadeur’ fungeren in hun onderneming en de geleerde lessen doorgeven aan collega’s. Aan dit project, dat nu een eerste stap vormt in een bredere aanpak, nemen er 3.500 mensen deel.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns:  ‘Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken moeten we niet enkel mensen aan de slag krijgen, we moeten hen ook aan de slag houden. Werkstress en burn-out zijn dé ziektes van de 21e eeuw. Daarom is inzetten op werkbaar werk cruciaal voor mij. Ik ben dan ook trots op de stappen die we samen met collega minister Hilde Crevits en Energylab hierin kunnen zetten. Met het innovatief project ‘de FitBonus’ is het de bedoeling werknemers fysiek, mentaal en emotioneel fit te krijgen en houden. Een win-win voor zowel de werknemer als de werkgever.’

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits: ‘Voor mij is het cruciaal dat iedereen werkt in een gezonde werkomgeving en bedrijven hier bewust naar handelen. Een  werknemer met een gezonde geest in een gezond lichaam biedt niet alleen vele voordelen voor de persoon zelf, ook voor de werkgever. Het is zo belangrijk dat mensen zich goed in hun vel  voelen. Investeren in welzijn en gezondheid op de werkvloer, is investeren in je bedrijf. De FitBonus gaat daar concreet mee aan de slag. Op die manier willen collega Brouns en ikzelf zoveel mogelijk welzijnsambassadeurs op de werkvloer. Het belang van mentaal welzijn is niet te onderschatten.”

Werkstress en burn-outs zijn de ziektes van de 21e eeuw. De laatste cijfers rond werkbaarheid van jobs in Vlaanderen uit 2019 (Stichting Innovatie en Arbeid) tonen een daling van het ‘werkbaar werk’, met werkstress als een belangrijke oorzaak. De cijfers liegen er niet om: één op de zes werkende Vlamingen kampt met burn-outklachten of loopt er risico op en één op de drie ondernemingen biedt geen zorg of begeleiding aan voor medewerkers die kampen met (mentale) gezondheidsproblemen.

Omdat het inzetten op een gezondere, productievere leefstijl van werknemers een win-win is voor zowel de werknemer als werkgever, lanceren minister van Werk Jo Brouns en minister van Welzijn Hilde Crevits, naast enkele andere bestaande instrumenten zoals bv. de werkbaarheidscheque, een nieuw project: ‘de FitBonus’. Via een gratis traject van 9 maanden, uitgetekend door Energylab en Better Minds at Work, ontdekken werknemers dankzij professionele coaches en workshops vol concrete tips hoe je onder andere veerkrachtig omgaat met ongezonde stress, beter slaapt en gebalanceerd eet. Extra aandacht gaat ook naar bewegen op het werk.

Uit cijfers van de recente Preventiebarometer blijkt dat volwassenen gemiddeld 6,1 uur per dag zitten. 4 op de 10 wil daar in de nabije toekomst iets aan doen. Daarnaast weten heel wat mensen niet dat ze best niet langer dan een half uur aan één stuk zitten. De grootste belemmering om regelmatig te bewegen zijn tijdsgebrek (68%).

Paul Van den Bosch: ‘Er is een onwrikbare band tussen fysieke en mentale gezondheid. Hieraan moeten we absoluut werken. Gezonde werknemers maken gezonde bedrijven.’

Na het 9 maand durende traject is het de bedoeling dat deelnemende werknemers als welzijnsambassadeurs de opgedane kennis verder verspreiden in hun organisatie en hun onderneming en werknemers weerbaarder maken zodat ze langer, productiever en energieker aan het werk blijven.

250 ondernemingen gaan al van start met het traject
De Fitbonus wekt veel interesse. Maar liefst 10.715 individuele werknemers uit 962 kmo's of zelfstandige ondernemingen schreven zich in voor het traject. In eerste instantie gaan 250 ondernemingen deze maand al aan de slag. Er werd gekozen om eerst werknemers en bedrijven uit kwetsbaardere sectoren op het vlak van werkbaar werk, zoals bijvoorbeeld handel, bouw en horeca, voorrang te geven, en daarbij ook rekening houdend met een spreiding over de provincies heen. Hiervoor werd woensdag het officiële startschot gegeven. De andere 100 ondernemingen zullen hun traject starten in 2024. Het project wordt gevolgd en geëvalueerd door de Universiteit Gent.  Op basis van hun bevindingen zal bekeken worden hoe en of de FitBonus verder kan uitgerold worden.

Vorige
Vorige

12.000 Vlamingen hebben recht op jobbonusPLUS voor startende zelfstandigen

Volgende
Volgende

Strategisch Plan Bio 2023-2027 focust op groei in vraag naar biologische producten