Ministers Brouns en Weyts geven de aftrap voor het Europese Jaar van de Vaardigheden in Vlaanderen

Deze week start, op initiatief van de Europese Commissie, het Europese Jaar van de Vaardigheden. Vlaams minister van Werk Jo Brouns en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts grijpen samen met het Partnerschap Levenslang Leren[1] dit moment aan om ook het Vlaams Jaar van de Vaardigheden af te trappen. Dat werd vandaag in het Vlaams Parlement aangekondigd. Er worden verschillende initiatieven uitgerold, met vandaag als startpunt de lancering van een nieuwe website, en een verbindend ‘levenslang leren-symbool’. Ook op het internationale vlak zal Vlaanderen een belangrijke rol opnemen met o.a. de organisatie van de ‘OESO Skills Summit’ volgend jaar, en enkele andere initiatieven in het kader van Europees voorzitterschap van België in 2024. “We zetten alles op alles om zoveel mogelijk Vlamingen aan het leren te krijgen, ook na het verlaten van de schoolbanken”, zeggen de twee ministers.

Europa als hefboom voor het Vlaamse Jaar van de Vaardigheden

Het Europese Jaar van de Vaardigheden, een initiatief van de Europese Commissie dat deze week officieel van start ging, zal inzetten op het belang van vaardigheden in onze veranderende economie en arbeidsmarkt. In het kader van de groene en digitale transitie zullen vaardigheden veranderen of juist almaar belangrijker worden. Denk maar aan vrachtwagenchauffeurs die energiezuinige rijtechnieken aanleren of het tekort aan installateurs van warmtepompen.

Ministers Brouns en Weyts grijpen deze gebeurtenis aan om samen met het Vlaams Partnerschap Levenslang leren ook het Vlaamse Jaar van de Vaardigheden af te trappen. Tijdens dat jaar van de vaardigheden zal het belang van levenslang leren extra in de kijker worden gezet met de operationalisering van verschillende nieuwe initiatieven die momenteel in de pijplijn zitten. Het startpunt daarvan is vandaag de lancering van de portaalwebsite levenslang leren én een nieuw “levenslang leren-symbool” die de verschillende initiatieven met elkaar en het werkveld moet verbinden.

Portaalwebsite levenslang leren

De portaalwebsite Levenslang Leren zal fungeren als een knooppunt van informatie en inspiratie rond Levenslang Leren in Vlaanderen. Praktijkgerichte verhalen en getuigenissen uit het dagelijkse leven, interessante cijfers en feiten, verhelderende onderzoeksresultaten en adviesrapporten, en een overheidsbrede inventaris van relevante platformen, maatregelen en websites in Vlaanderen dragen daaraan bij. Verschillende nieuwe initiatieven die vandaag worden voorbereid en die inzetten op levenslang leren zullen via deze portaalwebsite gelanceerd worden. Zo voorzien minister Brouns en minister Weyts het komende jaar onder meer in een leer-en loopbaanrekening, een opleidingskompas, competentiechecks voor kmo’s, een opleidingsincentive voor niet-beroepsactieven,…

Levenslang Leren symbool

Het nieuwe Levenslang Leren-symbool, dat samen met het onderwijs-en werkveld verenigd in het Vlaams Partnerschap Levenslang Leren werd ontwikkeld, loopt als een rode draad door al deze inspanningen heen. Onder eenzelfde noemer zullen verschillende initiatieven doorheen het Jaar van de Vaardigheden gelanceerd worden, om zichtbaarheid te creëren en de verschillende initiatieven met elkaar te verbinden, denk maar aan de Stip-it campagne.  Zo zullen de campagnes Edusprong, Leergoesting en Opleidingstegoed (i.k.v. de leer-en loopbaanrekening) als eerste het symbool implementeren in de uitwerkingen van hun campagne. Het symbool bestaat uit drie steeds groter wordende golven en is zo eenvoudig dat iedereen het kan maken:

OESO Skills Summit en Europees voorzitterschap

Ook op het internationale vlak wil Vlaanderen de rol van voortrekker opnemen in het kader van Levenslang Leren. Begin 2024 behoort het Europees voorzitterschap immers aan België toe. Dat biedt Vlaanderen de kans om levenslang leren hoog op de internationale agenda te plaatsen. Op initiatief van Vlaanderen komt de 'OESO Skills Summit’ op 21 en 22 februari 2024 naar Brussel, waar ministers uit meer dan 50 landen worden uitgenodigd om gedurende twee dagen te leren van elkaar en te discussiëren over de vaardigheden van de toekomst. 

Op 17 en 18 april 2024 organiseren we tevens een ‘International Lifelong Learning Conference’. Vanuit Vlaanderen worden die dagen, in samenwerking met de Franse Gemeenschap, belangrijke thema’s in het kader van levenslang leren via interessante sprekers, workshops en Europese voorbeelden verder uitgediept.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘De wereld verandert razendsnel, denk maar aan digitalisering, robotisering en de groene transitie. In die snel veranderende wereld is het belangrijk dat we de vaardigheden en competenties van werknemers op pijl houden én afstemmen op wat de bedrijven op de arbeidsmarkt van morgen nodig hebben. Met het Vlaamse Jaar van de Vaardigheden bundelen we onze inspanningen. Ik ben tevreden vandaag zowel de nieuwe portaalwebsite als het levenslang leren-symbool te lanceren. Dit is het startpunt van heel wat initiatieven die het komende jaar samen met minister Weyts en het partnerschap Levenslang Leren worden uitgerold. Want om tot een echte leercultuur te komen moeten we inzetten op samenwerking, op veel verschillende initiatieven, vanuit verschillende hoeken.’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: ‘Vlaanderen heeft van oudsher geen sterke cultuur van levenslang leren, maar de laatste jaren beweegt er veel op dat vlak. Mede door toedoen van de coronacrisis denken meer mensen na over hun loopbaan. We hebben de voorbije jaren ook het aanbod voor levenslang leren uitgebreid en de drempel verlaagd. Zo kan je veel beter dan vroeger een opleiding combineren met je job of je gezin. Je bent immers nooit te laat om je bij te scholen of om te scholen’

Voorzitter partnerschap Levenslang Leren, Ans De Vos: ‘Leren kan je vandaag echt niet meer zien als iets dat je enkel tijdens je studieloopbaan doet. Het is essentieel om werk te kunnen vinden en behouden, maar het gaat veel ruimer dan dat: leren is ook onmisbaar om als burger te kunnen participeren in onze snel veranderende maatschappij. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zich betrokken partij voelt – leven is leren, en leren is leven. In het partnerschap Levenslang Leren slaan we bruggen over domeinen heen om die leercultuur in Vlaanderen verder te versterken.

[1] Het Partnerschap Levenslang Leren werd in 2020 opgericht in kader van het Vlaamse regeerakkoord. Het is samengesteld uit een ruime verscheidenheid aan actoren uit het werk- en het onderwijsveld en wordt geleid door voorzitter Ans De Vos (Antwerp Management School). Het Partnerschap kreeg de opdracht om van Vlaanderen een lerende samenleving te maken.

Vorige
Vorige

Ziekenhuis Oost Limburg bouwt bruggen tussen werk en zorg

Volgende
Volgende

Vlaanderen komt met plan om leefloners sneller aan het werk te krijgen