Jo Brouns

View Original

Vlaams impulsprogramma helpt economie energiegebruik te vergroenen

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns, zal de Vlaamse Regering een impulsprogramma lanceren van 100 miljoen euro om ondernemingen te ondersteunen die de omslag naar duurzame verwarming en koeling willen verwezenlijken. De nieuwe GREEN-investeringssteun richt zich op ondernemingen die overstappen van fossiele brandstoffen naar warmtepompen of andere groene energie. Ook bedrijven die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totaalverbruik te verminderen, komen daarbij in aanmerking. Deze maatregel past in de het tweesporenbeleid dat Jo Brouns voorstaat om bedrijven in de huidige energiecrisis te helpen.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: ‘De huidige maatschappelijke uitdagingen vereisen grote aanpassingen van iedereen. De klimaatopwarming kan niet genegeerd worden en we moeten er alles aan doen om toe te werken naar een klimaatneutraal Vlaanderen. Met het impulsprogramma dat we nu lanceren willen we de bedrijven echt helpen om die omslag te maken, weg van fossiele brandstoffen. De crisis en de oorlog in Oekraïne tonen de nood hiervan nogmaals aan. Door nu te investeren zullen bedrijven fors kunnen besparen op energie. Zowel investeringssteun als begeleiding en sensibilisering komt aan bod. Warmtepompen installeren om restwarmte te hergebruiken is immers een ander paar mouwen dan zonnepanelen op een dak leggen. Daarom dat ook de juiste omkadering zo belangrijk is. Via technologie en innovatie kunnen we onze ambitieuze klimaat- en energiedoelstellingen halen, daar twijfel ik niet aan.’

Om de klimaatopwarming aan te pakken en de stijgende energiekosten te drukken, moet het energieverbruik van ondernemingen groener en efficiënter. Bedrijven die grote hoeveelheden CO2 uitstoten, zoals de zware industrie en de elektriciteitsproducenten, kregen op Europees niveau reeds reductiedoelstellingen opgelegd in het zogenaamde ETS of Emission Trading System. Maar ook de minder grote uitstoters moeten vergroenen. Voor die zogenaamde niet-ETS industrie legde de Vlaamse Regering in 2019 reductiedoelstellingen vast in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP). In dat plan staat dat de broeikasemissies in de niet-ETS sectoren met 40% gereduceerd moeten worden en de Vlaamse Regering wil 10% van de warmtevraag vergroenen tegen 2030.

Impulsprogramma

Een studie van Technopolis Group en VITO toonde daarbij het belang aan van de verduurzaming van energie voor verwarming. De studie stelt verschillende technologieën voor die traditionele verwarming op een doelmatige wijze kunnen vervangen, zoals warmtepompen die gebruik maken van restwarmte. Minister Jo Brouns (CD&V) heeft samen met vertegenwoordigers van de kennisinstellingen, bedrijven, en de overheid een impulsprogramma opgesteld in een stuurgroep dat de aanbevelingen van die studie realiseert.

Zo voorziet de Vlaamse Regering extra financiële steun aan ondernemingen die ecologie-investeringen willen uitvoeren. Daarnaast wordt er ook een uitgebreide begeleiding en sensibilisering opgestart door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dit gaat van een gerichte communicatiecampagne tot onafhankelijke adviseurs die sectoren op maat zullen begeleiden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat opportuniteiten voor warmtepompen in de voedingssector.

GREEN-investeringssteun

De Vlaamse Regering voorziet al langer ecologiesteun voor duurzame technologieën in bedrijven. Zo is er de ecologiepremie+ (EP+) voor technologieën op een limitatieve technologielijst (LTL) of de Strategische Ecologiesteun (STRES) voor meer innovatieve demoprojecten. Dit wordt nu uitgebreid zodat er nog meer  technologieën en  bedrijven in aanmerking komen voor steun. Door de investeringsdrempel van 3 miljoen euro van STRES te verlagen, komen ook kleinere projecten en bedrijven in aanmerking.

VLAIO zal daarnaast een nieuwe ‘GREEN’ oproep lanceren. Deze steun richt zich enerzijds naar ondernemingen die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totale energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door aanpassingen te doen aan het productieproces. Anderzijds komen ook bedrijven in aanmerking die de transitie maken van fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en diesel) naar elektriciteit, warmtepompen of duurzame waterstof.

VLAIO zal dus gericht op pad gaan naar ondernemingen en sectoren om de duurzame investeringen te stimuleren en de omslag weg van fossiel te maken. Zo kunnen warmtepompen op basis van restwarmte dan wel interessant zijn voor de voedingssector die veel heet water nodig heeft, maar de uitdagingen zijn dan weer anders in de maakindustrie. VLAIO laat alvast weten dat er verschillende bedrijven en sectoren klaar staan om hiermee aan de slag te gaan. Deze duurzame investeringen zijn immers niet enkel goed voor het klimaat, maar helpen ondernemingen ook om minder afhankelijk te worden van dure brandstofprijzen.

Zowel kmo’s als grotere ondernemingen kunnen bij VLAIO een dossier indienen voor investeringen vanaf 50 000 euro. Zo kunnen ook kleinere ondernemingen en kleinere projecten steun ontvangen van de Vlaamse Regering, naast de reeds bestaande Strategische Ecologiesteun (STRES) en ecologiepremie+ (EP+).