Jo Brouns

View Original

Vlaamse Regering keurt nieuwe samenstelling STEM-platform goed

In 2012 werd het STEM-platform opgericht als onafhankelijke groep experten. Zij zetten hun kennis, ervaring en netwerk in voor de versterking van STEM in Vlaanderen. STEM staat voor Science, Technology Engineering and Mathematics. Nadat het platform een succesvolle eerste tien jaren heeft gekend, heeft de voorzitter Françoise Chombar de vraag aan de Regering voorgelegd om een nieuwe samenstelling op te maken. Op vraag van Minister van Werk en Economie Jo Brouns en minister van Onderwijs Ben Weyts geeft de Vlaamse Regering hier nu goedkeuring aan.

Minister Brouns: ‘Het STEM-platform is een belangrijk en waardevol adviesorgaan voor beleidsmakers. Ze werken onafhankelijk en voegen waardevolle inzichten toe, elk lid vanuit hun persoonlijke rol in de sector,’ zegt minister Brouns. ‘Het STEM-platform is samengesteld uit mensen uit het onderwijs, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en zelfs wetenschapscommunicatoren. Hun wetenschappelijke en ook praktische inzichten zijn broodnodig om een goed, gedegen, objectief beleid te kunnen voeren.’

‘De Vlaamse kenniseconomie schreeuwt om arbeidskrachten die beslagen zijn in exacte wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde. Het is dan ook cruciaal dat genoeg jongeren hun weg vinden naar de zogenaamde STEM-opleidingen,’ zegt Minister van Onderwijs Ben Weyts. ‘Alle partners in onderwijsveld, bedrijfsleven en de academische wereld trekken hiervoor aan hetzelfde zeel en het STEM-platform speelt hierin een belangrijke rol.’

Het STEM-platform is een onafhankelijke groep experten, die hun kennis, ervaring en netwerk inzetten voor de versterking van STEM-opleidingen in Vlaanderen. Ze stellen doelstellingen en concrete acties voor, suggereren prioriteiten, werken aan partnerschappen om STEM te bevorderen en bewaken de STEM-agenda 2030. Met de STEM-agenda wil de Vlaamse Regering inzetten op STEM-opleidingen, -loopbanen en -specialisten ter versterking van de competenties rond techniek én wetenschappen. Een hoogtepunt van hun tienjarig bestaan is de inburgering van het concept geïntegreerde STEM, de verbinding tussen verschillende STEM-disciplines onderling en de maatschappelijke relevantie van hun toepassing. Het is mede aan hun ijver en inzet te danken dat STEM zo een prominente rol heeft gekregen in het secundair onderwijs.

Het STEM-platform wil goed blijven aansluiten bij het immer evoluerende onderwijsveld, het bedrijfsleven en de academische wereld. Door de samenstelling te actualiseren, wil het platform nieuwe leden betrekken, om fris en representatief te blijven voor de gehele samenleving. Er wordt rekening gehouden met een gelijke vertegenwoordiging vanuit het onderwijsveld, kennisinstellingen bedrijfsleven én wetenschapscommunicatie. ‘Inclusie versnellen in en waardering verwortelen voor álle STEM-gerichte opleidingen en rollen worden onze focuspunten op korte termijn. Ons uiteindelijke doel blijft een samenleving mee vorm geven waarin wetenschap, technologie, techniek en wiskunde interdisciplinair ten dienste staan van mens, maatschappij en milieu,’ benadrukt de voorzitster van het platform Françoise Chombar. ‘ Met hetzelfde engagement als voorheen en samen met alle stakeholders wil ook deze enthousiaste nieuwe ploeg verder bouwen aan het STEM-huis.’

‘Het STEM-platform heeft zich in de laatste tien jaren bewezen als een waardevolle partner die gedegen en sterk advies neerlegt aan de Vlaamse regering,’ besluiten beide ministers. ‘We hebben minstens evenveel vertrouwen in de nieuwe samenstelling voor de verdere uitbouw van STEM in Vlaanderen.’ We wensen ook uitdrukkelijk de vertrekkende leden te bedanken voor hun inzet de voorbije jaren en de impact die ze in het veld hebben gerealiseerd.'

Nieuwe leden:

Dimitri Barbe, oprichter en CEO van communicatiebureau ‘Make Sense’ dat focust op duurzaamheid, met een achtergrond als bio-ingenieur.

Maria-Cristina Ciocci, manager van De Creatieve STEM vzw, wiskundige en maker.

Katrien Dingemans, BASF, focust op werkplekleren en de samenwerking onderwijs-/bedrijfswereld.

An Steegen, co-CEO Barco, met ruime internationale ervaring bij IBM, Imec en Umicore.

Tim Surma, oprichter van en verbonden aan het onderzoekscentrum ExCel (ExpertiseCentrum voor Effectief Leren).

Peggy Van Casteren, CSR manager van J&J, vanuit de life sciences context en een persoonlijke inzet voor de SDG-doelen.  

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, coordinator van The Ada Talks en een achtergrond van communicatiewetenschappen.

Maggy Vankeerberghen, directeur technisch atheneum Halle met een uitgebreid netwerk van technische scholen en de bedrijfswereld.

Angelique Van Ombergen, neurowetenschapper met een sterk internationaal netwerk en auteur van kinderboeken over wetenschappen.

Rik Vera, partner en voorzitter Nexxworks, met sterke internationale ervaring in innovatie.

Rita Dunon, reeds lid van het STEM-platform, zal na het afscheid van Guy Tegenbos (oktober 2022), het ondervoorzitterschap waarnemen.