Jo Brouns

View Original

Vlaanderen hervormt overbruggingslening naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Sinds 28 februari 2022 is de overbruggingslening beschikbaar bij VLAIO en PMV om ondernemingen getroffen door Covid-19 liquiditeitssteun te kunnen aanbieden. Het gaat om leningen aan een zeer gunstige interestvoet. Op voorstel van minister van Economie Jo Brouns breidt de Vlaamse Regering deze overbruggingslening nu uit in het kader van de oorlog in Oekraïne. Zo kunnen onze ondernemers hun facturen blijven betalen en hun investeringen op peil houden in deze onzekere tijden.

‘Werkgevers en werknemers hebben de zware impact van Covid-19 sterk gevoeld. Net nu het sociale en economische weefsel zich herstelt, komen vele bedrijven onder druk te staan door een nieuwe uitdaging: de oorlog in Oekraïne. Met de overbruggingslening hadden we reeds een sterk vehikel om vlot bedrijven te kunnen ondersteunen. We kunnen vlot overschakelen om deze ondersteuning te blijven bieden voor bedrijven en ondernemers die nu hinder ondervinden door de oorlog in Oekraïne,’ zegt minister Jo Brouns.

Sinds 28 februari 2022 konden kleine- en middelgrote bedrijven leningen aangaan tot respectievelijk €200.000 en €400.000 aan een rentevoet van 1%. Op deze manier geeft de Vlaamse Regering liquiditeitssteun aan bedrijven die nood hadden aan liquiditeiten door de Covid-19-crisis. Hiertoe was €100 miljoen voorzien. Tot 15 juni 2022 kunnen bedrijven hiertoe een aanvraag indienen.

Dat KMO’s dit instrument belangrijk vinden, bewijzen de cijfers op 8 juni dit jaar:

  • Er waren op dat moment 1.690 aangevraagde leningen voor een bedrag van bijna 158 miljoen euro;

  • Er waren 815 goedgekeurde leningen voor een bedrag van 81.5 miljoen euro.

  • Er waren 162 dossiers in behandeling voor een totaal bedrag van iets meer dan 13 miljoen euro

Maar ondertussen kreeg de wereldeconomie al een volgende grote schok te verwerken. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat zich wereldwijd en doorheen alle sectoren voelen. De sterk gestegen energie- en grondstofprijzen, die via de loon-prijsspiraal ook de loonkosten doen toenemen, vormen een grote uitdaging voor onze Vlaamse KMO’s.

Om onze bedrijven te ondersteunen om zich door deze moeilijke periode te slaan, besliste de Vlaamse Regering om dezelfde overbruggingslening verder te zetten en uit te breiden. Reeds op 25 maart verdubbelde de Regering het beschikbare budget van €100 naar €200 miljoen en nu wordt de overbruggingslening bij de Europese Commissie aangemeld om de looptijd van deze maatregel te verlengen tot 15 december 2022. De interestvoet wordt ook voor de komende periode op een bijzonder voordelige 1,5% bepaald. KMO’s die een aanvraag indienen moeten kunnen aantonen wat de link is tussen de lening en de oorlog in Oekraïne, zoals sterk gestegen elektriciteitskosten.

‘De overbruggingslening was in het kader van de coronacrisis een groot succes. Ik ben tevreden dat we hetzelfde instrument kunnen gebruiken om ondersteuning te bieden aan onze KMO’s die lijden onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne,’ besluit minister Brouns.