Jo Brouns

View Original

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur in hogescholen

Hogescholen zijn een onmisbare actor in het innovatielandschap van Vlaanderen. Zij vormen een belangrijke schakel tussen onderzoek en praktijk omwille van hun geografische spreiding en hun unieke verbinding met lokale KMO’s. Om deze positie in het landschap ten volste te kunnen uitoefenen, investeert minister van Innovatie Jo Brouns in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ 3 miljoen euro in de onderzoeksinfrastructuur van hogeschoolinstellingen.

‘Kennis blijft het belangrijkste exportproduct van Vlaanderen. Innovatie draagt bij aan ons comfort en aan onze welvaart. Ze creëert jobs en biedt mensen nieuwe mogelijkheden. Onze hogescholen zijn een onmisbare spilfiguur om innovatie over te brengen naar bestaande en nieuwe bedrijven. Ze verankeren zich in de lokale economie en brengen een positieve impact teweeg voor iedereen errond. Elke euro die we hierin investeren, verdienen we dubbel en dik terug in de levensstandaard van onze volledige maatschappij,’ zegt Jo Brouns, minister van Innovatie.

Het investeren in onderzoeksinfrastructuur is een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord, maar binnen het kader van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht kan de Vlaamse Regering nog een versnelling hoger schakelen. Hoogstaand onderzoek vergt immers steeds meer ook top-onderzoeksapparatuur.  Hogescholen die een aanvraag indienen, zullen tot 80% van de totaal geraamde kost als subsidie kunnen ontvangen, met een maximumplafond van €300.000 per project.

Binnen het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) zijn binnen de maatschappelijke evoluties drie transitiethema’s afgebakend die extra inspanningen vergen op het vlak van innovatie en ondernemerschap, zijnde digitalisering, duurzaamheid en gezondheid. De aanvragen die in het kader van deze oproep worden ingediend, moeten kaderen in deze drie elementen. Daarnaast wordt aan de hogescholen gevraagd om in te zetten op de betrokkenheid van en kennisdeling met lokale bedrijven. Zo creëer je echte bedrijfshubs naast onze Vlaamse hogescholen.

Bedrijven zullen worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • de kwaliteit van de projectaanvraag;

  • de complementariteit met bestaande onderzoeksinfrastructuur;

  • de aansluiting bij onderzoek en onderzoeksgroepen van de betrokken hogeschool of -scholen;

  • aansluiting bij de focusthema’s zoals uitgestippeld door VLAIO;

  • de meerwaarde voor bedrijven en kennisdiffusie naar bedrijven;

  • de openstelling van de onderzoeksinfrastructuur;

Er wordt nu een oproep gelanceerd naar de hogescholen. VLAIO zal de aanvragen vervolgens beoordelen op basis van de vastgelegde criteria. ‘Met deze investeringen in de Vlaamse kennisinstellingen en onderzoeksinfrastructuur, helpen we niet alleen de hogescholen zelf, maar het volledige economische weefsel van Vlaanderen,’ besluit minister Brouns.