Jo Brouns

View Original

Vlaanderen maakt voldoende middelen vrij voor bestrijding Aziatische hoornaar

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voorzien samen voldoende middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die een heuse bedreiging vormt voor onze honingbij. Zo zal er dit jaar nog 130.000 euro extra uitgetrokken worden. De betrokken overheidsdiensten, zijnde het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos, evalueren de situatie in het najaar en werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar op middellange en lange termijn.

Zes jaar geleden dook de Aziatische hoornaar voor het eerst op in onze contreien. Deze exotische wespensoort verspreidt zich razendsnel over heel Vlaanderen en vormt een heuse bedreiging voor de honingbij. Zij belagen immers de honingbijen, wat slecht nieuws is voor de land- en tuinbouw aangezien bijen als bestuivers een belangrijke rol vervullen in ons landbouwsysteem.

Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte eind vorige week nog extra middelen vrij. Het Departement Landbouw en Visserij investeert via het Vlaams bijenteeltprogramma in de bestrijding van de Aziatische hoornaar en stelde eveneens extra middelen ter beschikking. Hierdoor kan het Vlaams Bijeninstituut, dat de opsporing en bestrijding van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen coördineert, de volgende weken en maanden blijven inzetten op de opsporing en bestrijding van de Aziatische hoornaar.

Daarnaast zetten beide overheidsdiensten de constructieve samenwerking in dit dossier verder en wordt ook op middellange en lange termijn een gezamenlijke aanpak voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, uitgewerkt.

Minister van Landbouw Jo Brouns: ‘De afgelopen jaren is er meer en meer geïnvesteerd in de bestrijding van de Aziatische Hoornaar. Dit jaar stellen we een grote toename  van deze wespensoort vast. Daarom zullen we nu een versnelling hoger schakelen in het opsporen en bestrijden ervan en ook samen met de sector bekijken hoe we de komende jaren een verdere toename kunnen indijken.’

Minister van Omgeving Zuhal Demir: ‘Wespen zijn deze zomer in grote getale aanwezig, dat is voor de Aziatische hoornaar helaas niet anders. Zoals Natuur en Bos afgelopen weekend al aankondigde, wordt dit jaar wel degelijk in continuïteit voorzien en hopen we de soort dit jaar een slag toe te brengen en de impact op de imkerij en risico’s op incidenten te beperken. In het najaar evalueren we de situatie om een gedegen aanpak te kunnen uitwerken voor de komende jaren.’