Jo Brouns

View Original

Vlaanderen onderstreept ambitie om Einsteintelescoop naar Limburg te halen

Twee weken geleden kondigde minister Brouns een ondersteuning van zes miljoen euro aan van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek aan het consortium dat baanbrekend onderzoek voert dat nodig is om de Einsteintelescoop te bouwen. Nu maakt de Vlaamse Regering ook twee miljoen euro vrij voor de uitbouw van een projectteam en de uitvoering van studies die de komst van deze internationale onderzoeksinfrastructuur verder moeten voorbereiden.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Jo Brouns: ‘Vlaanderen moet ambitieus durven zijn. Mijn bezoek aan CERN in september heeft het mij meer dan ooit doen beseffen: innovatie is de weg vooruit. Vlaanderen heeft de capaciteit om volop in te zetten op onderzoek en innovatie, en dat doen we ook. De kans om een wetenschappelijke infrastructuur van wereldfaam in je achtertuin te bouwen, mag je echt niet laten schieten. De ontdekkingen die de Einsteintelescoop de komende eeuw gaat maken, kunnen we ons vandaag nog niet inbeelden. Dit is een trein die maar een keer stopt. Vlaanderen zal ze niet missen.’

De komende jaren moet duidelijk worden of we erin slagen om de Einsteintelescoop naar de Euregio Maas-Rijn – de grensregio van België, Nederland en Duitsland – te halen. Deze wetenschappelijke topinfrastructuur wordt een uniek ondergronds observatorium waar wetenschappers gedurende een halve eeuw fundamentele vragen over de kosmos zullen kunnen onderzoeken aan de hand van zwaartekrachtsgolven.

De hoogtechnologische vereisten van de Einsteintelescoop zullen een sterke innovatieve kenniseconomie tot ontwikkeling brengen, met een aanzienlijke economische terugverdienste tot gevolg. De Euregio Maas-Rijn is dan ook niet de enige kandidaat voor de bouw van deze faciliteit, al hebben de strenge geologische eisen het kransje kanshebbers intussen flink uitgedund.

‘Om onze kandidatuur zo sterk mogelijk te onderbouwen’, zegt minister Brouns, ‘moeten we ons huiswerk grondig maken. Hoe verzekeren we dat de technologische innovaties voor de Einsteintelescoop maximaal kunnen ingezet worden? Welke noden bestaan er op het vlak van ruimtelijke ordening? Hoe betrekken we de burger maximaal in dit fascinerend project? En ook: hoe kunnen we ervoor zorgen dat Limburg maximaal de meerwaarde van dit project kan benutten?’

Door nu twee miljoen euro vrij te maken, kan de Vlaamse projectmanager Einsteintelescoop, die eerder dit jaar aangesteld werd, voldoende expertise aan boord brengen om deze en vele andere vragen tijdig aan te pakken.

Samen met eerder toegekende financiering en de 6 miljoen euro voor het wetenschappelijk ET-consortium in Vlaanderen waartoe vorige week besloten werd, heeft de Vlaamse Regering intussen meer dan 13 miljoen euro vrijgemaakt voor de Einsteintelescoop. In januari 2023 zal vervolgens een stuurgroep samengeroepen worden onder het voorzitterschap van minister Brouns. Deze stuurgroep moet alle kennis en expertise samenbrengen om Vlaanderen en de wereld voor te bereiden op de komst van de Einsteintelescoop.