Vlaanderen steunt Participatiefonds Sociale Economie met 1 miljoen euro
Sinds 2001 is Trividend het erkende Vlaamse Participatiefonds voor de Sociale Economie. Trividend verleent risicokapitaal aan sociale ondernemingen. Daarmee steunt zij alle ondernemingen en verenigingen die bijdragen tot het creëren van tewerkstelling voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op vraag van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns neemt de Vlaamse Regering deel aan de nieuwe kapitaalsronde van deze succesvolle publiek-private samenwerking en investeert zij 1 miljoen euro extra in het Participatiefonds.
Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns: ‘Als sociaal ondernemerschap de motor van een sociaal Vlaanderen is, dan is Trividend de motor van het sociaal ondernemerschap. Met reeds twintig jaar op de teller, een uitzonderlijk repertoire aan steun voor sociale ondernemingen en een enorm breed netwerk binnen de sociale sector, zijn zij een onmisbare speler geworden voor iedereen die een positieve impact wil realiseren in het sociale weefsel van Vlaanderen. Ze helpen startende sociale ondernemingen met maatschappelijke meerwaarde om uit te groeien tot volwassen ondernemingen. Ik ben trots dat de Vlaamse Regering hier opnieuw haar steentje aan wil bijdragen. Zo geven we kansen aan sociale ondernemers.’
Participatie in de sociale economie
Sinds 2001 bestaat Trividend als een publiek-private samenwerking. Met als kerndoel om een positieve maatschappelijke impact teweeg te brengen door het verstrekken van risicokapitaal voor sociale ondernemingen, spelen zij een enorm belangrijke rol in het versterken van het sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. Ze noemen zichzelf een ‘impactinvesteerder’ – een naam die ze met trots mogen dragen. Ondertussen hebben meer dan 100 sociale ondernemingen reeds beroep kunnen doen op hun investeringen én hun advies.
Tegelijkertijd vormen zij ook een uitzonderlijk netwerk van expertise en knowhow. In de laatste 20 jaar heeft Trividend zich getoond als een succesvolle coalitie van het maatschappelijke middenveld, private investeerders en de Vlaamse overheid. De uitzonderlijke combinatie van participanten en hun unieke positie in het financieringslandschap heeft van hen een onmisbare speler gemaakt in het Vlaamse sociale landschap.
Vanuit haar aanbod beoogt Trividend een maatschappelijk rendement te creëren. Als investeerder maakt ze haar investeringskeuzes niet enkel op basis van potentieel rendement, maar vooral op basis van de potentiële maatschappelijke impact. Ze bieden risicokapitaal aan startende sociale ondernemingen die nog niet voldoende aantrekkelijk zijn voor andere investeerders, maar voorzien evenzeer in kapitaal om sociale en circulaire ondernemers te professionaliseren richting impact en een volgend niveau.
Sinds haar start heeft Trividend meer dan 8 miljoen euro geïnvesteerd in een 100-tal organisaties. De voorbije jaren kende de portefeuille een sterke groei. In juni 2022 bestond de portefeuille uit 18 actieve aandelenparticipaties en 27 leningen bij 38 verschillende klanten. De totale portefeuille groeide naar 3,4 miljoen euro. Deze portefeuille wordt voornamelijk beschikbaar gesteld als achtergesteld krediet (58%), maar ook als kapitaal (29%) en converteerbaar krediet (13%).
Vlaanderen volgt met 1 miljoen euro
Een nieuwe kapitaalsronde maakt de ambities van Trividend duidelijk. Bij deze nieuwe kapitaalronde wil het platform actief investeerders aantrekken die bereid zijn om te investeren omwille van de positieve maatschappelijke impact, en die aanvaarden dat hun aandeel zijn waarde behoudt. Doorheen 2021 en 2022 werden nieuwe en bestaande investeerders aangesproken tot deelname, en bereid gevonden in te tekenen op aandelen ter waarde van 2,1 miljoen euro. Deze kapitaalronde is een echte mijlpaal voor het fonds: naast investeringen uit de private sector is het ook de eerste keer dat de sociale economiesector zelf mee in het kapitaal stapt.
Minister Brouns is trots op de inbreng van de investeerders in deze kapitaalronde en vraagt aan de Vlaamse Regering om 2.313 aandelen te kopen, goed voor een totaalprijs van 1 miljoen euro. Zo volbrengt de regering haar eerder uitgesproken engagement om voor elke 2 euro die bij private investeerders gevonden wordt, 1 euro bij te leggen. Met deze bijkomende participatie zal de Vlaamse Overheid over 32,46% van de aandelen van Trividend beschikken en zal het platform ten volste haar waardevolle functie als impactinvesteerder kunnen blijven uitvoeren.