Vorig jaar bijna 136 miljoen euro aan investeringen in kmo’s door vrienden en familieleden van ondernemers
De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV registreerde vorig jaar 6.092 “Winwinleningen” voor een bedrag van bijna 136 miljoen euro. Vooral de cijfers van Limburg springen in het oog: met 844 geregistreerde leningen voor een bedrag van 12,9 miljoen euro stijgt het aantal leningen in de provincie t.o.v. vorig jaar met 145%, en het totale Limburgse leningbedrag met 41%. Een stijging die beduidend groter is dan de evolutie in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Economie Jo Brouns vandaag bekend maakte bij UNIZO Limburg. De Winwinlening geeft vrienden en familieleden van ondernemers sinds 2006 de mogelijkheid fiscaalvriendelijk te investeren in kmo's. Sinds de uitbreiding van de formule, als onderdeel van het pakket maatregelen om de Vlaamse economie door de coronacrisis te loodsen, overschrijdt het aantal geregistreerde leningen jaar na jaar de 100 miljoen euro.
“Het aanhoudende succes van de Winwinlening bewijst dat het product de juiste eigenschappen heeft om het spaargeld van de Vlaming te activeren in de richting van de Vlaamse economie. Natuurlijk ben ik ook blij dat Limburg niet alleen aan een inhaalbeweging bezig is maar het in 2023 ook beter deed dan de rest van Vlaanderen. Met 13,9% van alle Winwinleningen in 2023 boksen we in Limburg boven ons gewicht volgens zowat alle parameters: het aantal Limburgse ondernemingen in Vlaanderen (12,63%), het aandeel in het BPP van Vlaanderen (10,73%), het aandeel in de Vlaamse bevolking (13,23%), het aantal faillissementen in Limburg (11,7%), het aantal starters (12,1%)… Het gemiddelde bedrag daalde, maar het aantal leningen steeg spectaculair. Met meer en relatief kleinere Winwinleningen zouden we dus kunnen spreken van een democratisering van het instrument.” – Vlaams minister van Werk Jo Brouns
“We zijn enthousiast over de sterke groei van het aantal Winwinleningen in Limburg. De achterstand die we jarenlang gekend hebben ten opzichte van de andere provincies wordt hiermee omgebogen. De Winwinleningen zijn dan ook een belangrijk instrument in de financiering van de groei van onze kmo’s. De koudwatervrees die zowel bij particulieren als bij kmo’s bestond voor dit soort van alternatieve financieringsinstrumenten behoort definitief tot het verleden. Wij zijn dan ook tevreden dat wij vanuit UNIZO ruim 20 jaar geleden mee aan de wieg gestaan hebben van de Winwinlening, mede op basis van een gelijkaardige financiering in Nederland (de Tante Agaath-regeling).” – Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO-Limburg
Met de Winwinlening moedigt de Vlaamse overheid sinds 2006 particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan zelfstandigen en aan kleine & middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook voor vzw’s zoals sportclubs of sociaal-culturele verenigingen is het een interessante manier om kapitaal te verzamelen. Investeerders ontvangen een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande kapitaal en kunnen aanspraak maken op 30% van het openstaande kapitaal wanneer de kredietnemer niet kan terugbetalen.
Sinds oktober 2020 kunnen particulieren tot 75.000 euro (in plaats van 50.000 euro) lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar (in plaats van een vaste looptijd van 8 jaar). Kmo's kunnen tot 300.000 euro (in plaats van 200.000 euro) lenen via de uitgebreide formule.
Jaar na jaar records
Sinds de uitbreiding in 2020, is er een toegenomen interesse voor de flexibelere Winwinlening: zowel het aantal dossiers als het leningbedrag verdubbelde zowat, met een record in 2021 van 8.665 dossiers voor een bedrag van bijna 152 miljoen euro. Opmerkelijk is wel dat het gemiddeld leningbedrag een stuk lager ligt dan de voorgaande jaren. In 2023 zakte dat opnieuw van 22.914 euro in 2022 naar 22.305 euro. Bij PMV vindt men die evolutie niet slecht. “Meer dan vroeger slaagt de Winwinlening erin om particuliere investeerders warm te maken om te investeren in kleinere ondernemingen, alsook om crowdfunding-initiatieven te ondersteunen. Die initiatieven, met zeer kleine financieringsbedragen per uitlener per dossier, zorgen vooral voor de daling van het gemiddeld bedrag”, aldus Filip Lacquet, woordvoerder van PMV.
In Oost-Vlaanderen werden vorig jaar het meeste Winwinleningen geregistreerd (26,38%), gevolgd door West-Vlaanderen (25,98%), Antwerpen (23,00%), Limburg (13,85%) en Vlaams-Brabant (10,78%). Vooral de cijfers van Limburg springen in het oog: met 844 geregistreerde Winwinleningen voor een bedrag van 12,9 miljoen euro stijgt het aantal Winwinleningen in die provincie t.o.v. vorig jaar met 145% en het totale Limburgse leningbedrag met 41% - de hoogste aantallen ooit voor Limburg en een stijging die beduidend groter is dan de evolutie in de rest van Vlaanderen.