Eén op drie Vlaamse bedrijven gebruikt artificiële intelligentie

Vlaams minister van Economie, Werk en Innovatie Jo Brouns kondigt vandaag nieuwe cijfers over artificiële intelligentie (AI) en cyberveiligheid aan. Daaruit blijkt dat anno 2023 ongeveer één op drie van de Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie inzet. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar. Minister Brouns wil het gebruik van AI aanmoedigen, maar enkel als het op een veilige manier kan. Op zijn initiatief keurde de Vlaamse Regering daarom zopas een nieuw beleidsplan goed waarmee de komende vijf jaar verder ingezet wordt op onderzoek naar het gebruik van AI, maar waarmee ook middelen worden vrijgemaakt voor opleidingen, trainingen en bewustwordingsactiviteiten bij Vlaamse ondernemingen. 

“De afgelopen periode werden we, onder andere met de opkomst van ChatGPT, ons verbazend bewust van de veelzijdigheid en de kracht van artificiële intelligentie. AI is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en economie, en brengt mits het juiste gebruik ervan vele voordelen met zich mee. De cijfers uit de nieuwe AI-barometer leren ons dat de Vlaamse bedrijven deze boot zeker niet gemist hebben, maar dat er nog veel marge is om dit soort toepassingen op een veilige manier te integreren in hun bedrijfsvoering. Het is onze taak als overheid om hen hierin te begeleiden, en vooral ook te overtuigen van het belang van cyberveiligheid. Cybercriminelen gaan steeds innovatiever te werk en ondernemingen moeten daartegen gewapend zijn”, aldus Vlaams minister van Economie, Werk en Innovatie Jo Brouns.

In opdracht van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid wordt élk jaar het gebruik van artificiële intelligentie, evenals de maturiteit inzake cyberveiligheid, bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht.

Op het vlak van artificiële intelligentie zijn er het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet. Ongeveer één derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier één AI-technologie. Het gebruik van modellen die zelf teksten generen kent de sterkste stijging en is met 14% de meest gebruikte AI-technologie, gevolgd door tekstanalyse (13,7%), procesautomatisatie (9,2%) en beeldherkenning (9,1%). Bedrijven die (nog) niet met AI aan de slag gaan blijken dit vooral te doen door een gebrek aan relevante kennis binnen de onderneming en moeilijkheden om de mogelijke toepassingen van AI in te schatten. Juridische en ethische aspecten worden ook vaker als drempel beschouwd. Tot slot blijkt ook een groter aandeel van de gebruikers een significant positieve impact te ervaren om de competitiviteit. Zo maakte het gebruik van AI het voor ongeveer 30% van de gebruikers mogelijk om het afgelopen jaar nieuwe of aanzienlijk verbeterde goederen of diensten op de markt te brengen.

Op het vlak van cyberveiligheid is er nog werk aan de winkel. Bijna één op de 10 (8,8%) van de Vlaamse bedrijven geeft aan het afgelopen jaar het slachtoffer geweest te zijn van een cyberaanval, maar slechts één derde van de bedrijven nam minstens één cyberveiligheidsmaatregel. Het aandeel bedrijven dat opleidingen of activiteiten voor haar medewerkers voorziet op vlak van cyberveiligheid is wel aanzienlijk gestegen, naar bijna 50%. Ook blijkt dat steeds meer bedrijven druk uitoefenen op haar leveranciers inzake cyberveiligheid (33,5%), en dat een groter aandeel bedrijven eisen op dat vlak opgelegd krijgt door haar klanten (25,7%).

 

Nieuwe beleidsplannen goedgekeurd

Vlaams minister van Economie, Werk en Innovatie Jo Brouns moedigt het gebruik van AI aan, maar: “dat moet hand in hand gaan met een versterkte inzet op cyberveiligheid”. Op zijn initiatief keurde de Vlaamse Regering een tijdje geleden daarom de nieuwe beleidsplannen voor AI en Cybersecurity goed. Daarmee zal onder andere versterkte aandacht zijn voor onderzoek én het omzetten van dat onderzoek in praktische toepassingen. Er wordt ook ingezet op flankerende initiatieven, zoals opleidingen, trainingen en bewustwordingsactiviteiten. De vorige beleidsplannen werden in 2023 geëvalueerd en daaruit bleek dat ze een belangrijke impact hadden op het Vlaamse landschap en een voorbeeld voor de rest van de wereld zijn. 

Daarnaast moet er voor een succesvolle inzet van nieuwe digitale technologieën, zoals AI, ook een minimale digitale geletterdheid bij ondernemingen aanwezig zijn. Daarom komt er naast beide beleidsplannen deze legislatuur ook nog een actieplan van het agentschap VLAIO rond “digitale transformatie”, AI-gebruik en cyberveiligheid dat in het bijzonder kmo’s moet helpen om op de goede digitaliseringsweg te zitten. Beide plannen en het programma digitale transformatie zijn jaarlijks goed voor zo’n 53,25 miljoen euro.

Door in te zetten op digitale transformatie en cyberveiligheid willen we met Vlaanderen een aantrekkelijke en hoogtechnologische regio blijven met hoog competitieve bedrijven.” – Vlaams minister van Economie, Werk en Innovatie Jo Brouns

Vorige
Vorige

Aftrap lokaal partnerschap Parkoers

Volgende
Volgende

Prijsuitreiking VAKWERK