Aantal aangemelde vacatures bij VDAB stijgt met een kwart in vergelijking met mei vorig jaar

Bij VDAB werden er in mei dit jaar 36.095 vacatures aangemeld, wat een stijging betekent met maar liefst 26,6% in vergelijking met mei 2021. De voorbije twaalf maanden werden 405.924 vacatures (uitgezonderd uitzendopdrachten) toegevoegd aan VDAB. Voor de elfde maand op rij kent VDAB een historisch hoog vacaturecijfer. Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil op korte termijn samen met de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse Regering een werkgelegenheidsakkoord afsluiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken zodat deze vacatures ook vlot ingevuld kunnen worden.

Algemene analyse

Terwijl het aantal aangemelde vacatures bij VDAB stijgt, daalt het aantal werkzoekenden, ook bij die mensen die langdurig werkzoekend zijn. Minister Brouns wil zoveel mogelijk de openstaande vacatures invullen, en dit omwille van diverse redenen.

Bedrijven die geen personeel vinden, kunnen niet groeien en zullen op termijn minder investeren. Vlamingen die geen job vinden, missen inkomen, structuur, sociale contacten of perspectief. De cijfers tonen echter duidelijk aan dat de arbeidsmarkt in lichterlaaie staat en de arbeidsmarktkrapte steeds nijpender wordt. De uitdaging is duidelijk: als we kansen willen blijven bieden voor groei en welvaart, moeten meer mensen aan de slag met als streefdoel een werkzaamheidsgraad van 80%.

De cijfers

Het voorbije jaar werden onder andere 16.668 vacatures aangemeld in de horeca- en toerismesector, wat we kunnen verklaren door het opnieuw openzetten van de samenleving na de coronacrisis.

Om de vraag naar technisch geschoolde profielen op te vangen, hebben we in deze sectoren op recordtempo in samenwerking met de Syntra-opleidingen en de sectorfederatie voor de eventsector de “Fasttrack Junior Technicus voor de eventsector” uitgerold. Dit is een kort, intensief gecertificeerd opleidingstraject van 3 weken waarbij medewerkers worden opgeleid en onmiddellijk worden ingezet. Het traject omvat een intensieve opleiding rond “logistieke componenten binnen de eventsector”, “veilig werken”, “basis toegepaste elektriciteit” en “werken in loondienst of zelfstandige in hoofd- of bijberoep.”

Daarnaast noteert Vlaanderen voor de 11de maand op rij een historisch hoog vacaturecijfer. Dit dwingt ons om de match zo efficiënt mogelijk te maken tussen werkzoekenden en werkgevers.

Van krapte naar kansen

Vandaag telt de VDAB meer dan 81.238 openstaande vacatures, terwijl het aantal werkzoekenden daalt. Dat betekent dat het werkelijk alle hens aan dek is en dat we drempels moeten wegnemen die mensen weerhouden om de stap naar een job te zetten.

Zo moeten we mensen kansen geven om in te stromen in andere sectoren. Onlangs nog heeft de Vlaamse Regering beslist om 11 nieuwe beroepskwalificaties te erkennen waarvoor EVC-trajecten (Elders Verworven Competenties) uitgewerkt kunnen worden. Met deze beroepskwalificaties kunnen mensen erkenning krijgen voor reeds verworven competenties die nuttig of essentieel zijn in bepaalde beroepen. Zo kunnen werkzoekenden en zij-instromers makkelijker een job vinden, kunnen knelpuntvacatures sneller ingevuld worden en wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren.

Op korte termijn wil minister Brouns, naast diverse andere maatregelen, in Vlaanderen met werkgevers,  vakbonden en de Vlaamse Regering een nieuw werkgelegenheidsakkoord afsluiten. Dit akkoord zal zich enten op vier assen, zijnde activering, opleidingen, werkbaar werk en economische migratie en interregionale arbeidsmobiliteit. ‘We willen in eerste instantie de focus leggen op het beschikbare arbeidsmarktreservoir in Vlaanderen, maar voor bepaalde hoogtechnologische profielen en knelpuntberoepen is arbeidsmigratie zeker een oplossing,’ aldus minister Brouns, die een minister van én voor Werk wil zijn.

Vorige
Vorige

Vlaamse Parlement keurt vernieuwd decreet over werk- en zorgtrajecten goed

Volgende
Volgende

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur in hogescholen