Ons verhaal voor meer zekerheid
Ik geloof in politiek dichtbij de mensen. Daarom ga ik als Vlaams minister van Omgeving en Landbouw graag uitvoerig in gesprek met iedereen, waarbij geen enkel onderwerp taboe is.
“Zeg alles, maar wees deel van de oplossing.”
Ons land staat voor grote uitdagingen om onze welvaart en ons welzijn ook in de toekomst te kunnen garanderen. De betaalbaarheid van onze pensioenen en onze zorg staat onder druk.
We zijn het aan de toekomstige generaties verplicht om hun een toekomst te geven door duurzame oplossingen te formuleren. Het is onze gezamenlijke opdracht om er nú voor te zorgen dat het ook morgen in Vlaanderen goed is om te wonen, te werken en te leven.
De afgelopen periode heb ik als minister naar veel mensen geluisterd. Die talrijke ontmoetingen geven me niet alleen energie, maar ook veel inzicht in wat er echt leeft. Daarom heb ik steeds 3 uitgangspunten voor ogen, waar ik samen met jou graag mijn schouders onder zet.
Ik noem het ‘ons verhaal’.
Uw zekerheid op gezond, lokaal geproduceerd voedsel.
De recente geschiedenis heeft ons geleerd dat we best voor een aantal zaken niet té afhankelijk zijn van andere landen. Daarom zetten we maximaal in op een samenleving die gelooft in eigen kunnen. Om ervoor te zorgen dat het in Vlaanderen goed wonen, werken en leven blijft, dienen we dus in te zetten op meer strategische autonomie op Europees niveau. We mogen de gemaakte fouten met onze energievoorziening niet herhalen.
Laat ons daarom samen nadenken over het voedsel dat we morgen op ons bord willen. Dat voedsel moet in de eerste plaats gezond, veilig en duurzaam zijn. In onze regio hebben we alles om aan die noden tegemoet te komen. Maar wat nog belangrijker is? We kunnen quasi zelfvoorzienend zijn. Die nabijheid van ons voedsel is een grote troef. Daarom zet ik mijn schouders onder een samenleving waarin we minder afhankelijk zijn van het buitenland en waar we de korte keten zoveel mogelijk promoten. Land- en tuinbouwers moeten in Vlaanderen alle kansen krijgen om mee zorg te dragen voor de samenleving en zijn bondgenoten als het gaat over milieu- en klimaatdoelstellingen.
Uw zekerheid op ruimte om te ondernemen.
Dat we met veel zijn, hoef ik u niet te vertellen. De ruimte wordt steeds schaarser en de vraag om te verduurzamen groter. Maar hoe rijmen we die twee met elkaar, zonder in te boeten op onze levenskwaliteit? En wie doet wat? Eén ding is zeker. We zullen samen slimmer moeten zijn in het benutten van onze kostbare ruimte.
In Europa staan de industrie en de landbouw voor grote uitdagingen door de snelle transitie die gemaakt moet worden op vlak van duurzaamheid en digitalisering. Onderstaande “tweelingstransitie” biedt absoluut zekerheid aan onze welvaart, maar de industrie en de landbouw vragen hierbij steun. Het is daarom cruciaal om te blijven investeren in innovatie.
Aan burgers, bedrijven en beleidsmakers bieden we dan ook alle kansen om te mogen ondernemen en zo deel van de oplossing te blijven. Met een algehele vergunningsstop die leidt tot een economisch kerkhof is immers niemand gebaat.
Uw zekerheid op een gezonde en leefbare buurt.
Een gezonde en leefbare buurt is van onschatbare waarde. We willen immers allemaal schone lucht, toegang tot zuiver water en een gezonde bodem. Daarom wil ik daar samen met de partners over waken met als uitgangspunt ‘de vervuiler betaalt’.
Daarnaast moeten we ook naar de toekomst kijken. Door de klimaatverandering krijgen we meer en meer te maken met extreme weersomstandigheden, zowel periodes van droogte als periodes met hevige regenval. Ook in Vlaanderen moeten we ons daartegen wapenen. Dit vraagt om een doordacht beleid waarbij we inzetten op waterbeheer, vergroening en innovatieve oplossingen.
En dat beleid zetten we samen uit. Samen met lokale besturen, bedrijven en burgers pakken we de uitdagingen vast, zodat onze buurten niet alleen sterker, maar ook groener en duurzamer worden.