Bijna 116.000 huishoudhulpen geven elke dag het beste van zichzelf

Vandaag, op de dag van de schoonmaak, lanceert Vlaams minister van Werk Jo Brouns via een jaarrapport (2022) nieuwe cijfers over het dienstenchequestelsel. Uit dat rapport blijkt onder meer dat er bijna 116.000 huishoudhulpen in Vlaanderen tewerkgesteld zijn. Zij geven elke dag het beste van zichzelf om 755.000 gezinnen te ondersteunen in hun huishoudelijke taken. In totaal werden meer dan 82 miljoen cheques aangevraagd. Het merendeel van de cheques (96%) wordt ingezet om poetshulp te krijgen, 3% voor strijkhulp en 1% voor overige taken zoals boodschappendienst. Opvallend is dat het aandeel gebruikers dat minstens één keer gebruik heeft gemaakt van een elektronische dienstencheque stijgt naar ondertussen 77%. Elektronische dienstencheques zijn vooral bij de jongere generatie ingeburgerd, maar ook bij de oudere leeftijdsgroepen groeit het digitale gebruik.  

 

“Op deze dag van de schoonmaak roep ik iedereen op om zijn of haar huishoudhulp extra in de bloemetjes te zetten. Uit nieuwste cijfers blijkt dat er ondertussen ongeveer 116.000 huishoudhulpen uitblinken om 755.000 gezinnen te ondersteunen in hun huishoudelijke taken. Door onze huishoudhulpen kunnen gezinnen de balans tussen werk en gezin beter bewaren, en geven we huismoeders- of vaders de kans om aan de slag te gaan. Ik vind het dan ook belangrijk dat we onze huishoudhulpen in de toekomst blijven ondersteunen. Dit op het vlak van werkbaar werk en levenslang leren, maar ook door aantrekkelijke lonen. Een volgende Vlaamse regering moet het dienstenchequestelsel daarom verder versterken. Voor mij is een eerste stap de fiscale aftrek afschaffen en de gebruikersbijdrage verhogen, waardoor er middelen vrijkomen om te investeren in onze huishoudhulpen én in de rentabiliteit van de dienstenchequebedrijven”, aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns

 

In 2022 zijn er ongeveer 116.000 huishoudhulpen tewerkgesteld. Zij zijn tewerkgesteld bij 1.108 actieve dienstenchequebedrijven, waarvan 707 met een maatschappelijke zetel in Vlaanderen. Dat is een daling in vergelijking met twee jaar geleden (1216 bedrijven in 2020 en 1179 in 2021). Dat illustreert de dynamiek die al enkele jaren aanwezig is in de sector, waarbij een aantal nieuwe ondernemingen een erkenning verkrijgt, maar een groter aantal ondernemingen uit het systeem stapt, zowel vrijwillig, door stopzetting, fusie of overname van de activiteiten, als ten gevolge van een intrekking van hun erkenning. 

 

Gebruikers dienstencheques

Ook over de gebruikers van de dienstencheques zijn nieuwe cijfers beschikbaar. In 2022 zijn er 754.920 actieve dienstenchequegebruikers/gezinnen geteld. Het grootste aandeel gebruikers bevindt zich (nog steeds) in de leeftijdsklasse 40- t.e.m. 49-jarigen (20%). Dat bevestigt dat dienstencheques de combinatie tussen werk en gezin, één van de belangrijke doelstellingen van het stelsel, ondersteunen. De tweede grootste groep bevindt zich in de leeftijdsklasse 50- t.e.m. 59-jarigen (19%). Er zijn ook heel wat gebruikers die 80 jaar of ouder zijn (13%). Dienstencheques zijn van groot belang voor het verbeteren van de levenskwaliteit bij oudere gebruikers en stellen hen, samen met andere voorzieningen, in staat om langer thuis te blijven wonen.

 

Tot slot blijkt dat er sinds 2016 een stijging te zien is in het aandeel elektronische dienstencheques. In 2022 maakten 77% van de gebruikers gebruik van elektronische dienstencheques. Een stijging die merkbaar is in alle leeftijdscategorieën, ook bij ouderen. Dat is volgens minister Brouns positief: “Vanaf 1 juni 2025 wordt het dienstenchequesysteem volledig gedigitaliseerd. We hebben daarbij bijzondere aandacht voor gebruikers die vandaag minder digitaal vaardig zijn, zoals ouderen. Het feit dat we zien dat zij nu al meer en meer gebruik beginnen maken van elektronische cheques is een stap in de goede richting. We zullen er alles aan doen om iedereen mee te hebben. We laten niemand achter”.

Vorige
Vorige

Extra financiering voor UHasselt rond biomedisch onderzoek

Volgende
Volgende

Bedankt, Limburger!