Eerste begrotingsmaatregelen energiecrisis na week in voege

De hoge energieprijzen hebben een grote impact op onze gezinsbudgetten, de koopkracht van onze werknemers en de concurrentiekracht van onze Vlaamse ondernemingen. De Vlaamse regering plaatste het ondersteunen van onze gezinnen en bedrijven doorheen deze moeilijke periode centraal in haar begrotingsbesprekingen. Op vraag van Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns gaat de eerste maatregel ten behoeve van ondernemingen ter uitvoering van de nog geen twee weken oude Septemberverklaring vandaag van start. Met de uitbreiding van de overbruggingslening moeten bedrijven in acute liquiditeitsnoden zich door deze crisis heen kunnen slaan.

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns: ‘Onze doelstelling was zeer helder: Vlaanderen moet alles uit de kast halen om haar gezinnen en bedrijven maximaal te ondersteunen. We hebben een sterk en doordacht pakket aan maatregelen uitgewerkt tijdens de begrotingsbesprekingen. Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en deze maatregelen snel uit te rollen. Met deze uitbreiding van de overbruggingslening schakelt de Vlaamse regering een versnelling hoger om bedrijven door deze periode te helpen. Ik ben tevreden dat we hier eensgezind en snel in kunnen handelen, in het belang van onze ondernemers.’

In uitvoering van de Vlaamse Septemberverklaring, maakt de regering snel werk van de uitrol van haar energiemaatregelen. Zo kan ze gericht en doortastend te werk gaan om bedrijven te helpen deze moeilijke periode door te komen. De eerste maatregel van dat pakket is de uitbreiding van de overbruggingslening, die vandaag van start gaat.

Overbruggingslening

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse regering ter beschikking stelt aan Vlaamse KMO’s die liquiditeitsnoden hebben. Sinds februari 2022 is deze maatregel bij VLAIO beschikbaar . Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) tot 200.000 euro kan ontlenen. Voor middelgrote ondernemingen (50 à 250 werknemers) gaat het om maximaal 400.000 euro. Voor leningen tot 50.000 euro geldt een looptijd van 24 maanden en voor bedragen daarboven is dat 36 maanden. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. De maatregel werd veelvuldig benut door ondernemers uit alle sectoren en kon op zeer positieve feedback rekenen.

Zo werd de maatregel eerst gebruikt onder de Tijdelijke Kaderregeling Covid-19, waarin aanvragen konden ingediend worden voor een periode van 5 maanden, tot 15 juni 2022. Daaruit volgden 1.015 goedgekeurde dossiers voor een totaal bedrag van 100 mln. euro. Sinds 1 augustus loopt ook de overbruggingslening binnen het kader van maatregelen rond Oekraïne. Binnen dit kader is reeds voor 14 miljoen euro aan leningen goedgekeurd.

Op voorstel van minister Brouns is de Vlaamse Regering – ter uitvoering van haar Septemberverklaring - akkoord gegaan om deze succesvolle maatregel  in een eerste fase verder te zetten en het maximale ontleenbare bedrag voor kmo’s vandaag op te trekken tot 750.000 euro. Zo wordt tegemoetgekomen aan de sterk gestegen liquiditeitsnoden van onze ondernemers in het kader van de energiecrisis. Daarbij verdwijnt het onderscheid tussen kleine en middelgrote ondernemingen, die beiden tot maximaal 750.000 euro zullen kunnen ontlenen. Dit  op voorwaarde dat voldoende terugbetalingscapaciteit bestaat en dat het ontleende bedrag niet hoger is dan 15% van de gemiddelde jaaromzet van de voorbije drie jaar.

Vorige
Vorige

In elke werkzoekende schuilt een witte raaf

Volgende
Volgende

VDAB als kruispuntorganisatie voor jongeren zonder werk