‘Flanders Technology & Innovation’ wordt ondergebracht in nieuwe vennootschap: Vlaamse Regering doet oproep aan bedrijven om samen in FTI te investeren
De Vlaamse Regering heeft beslist om rond “Flanders Technology & Innovation” een autonome vennootschap op te richten. Bedoeling is om, samen met private partners, te investeren in een platform waar data, know how en innovatieve ideeën worden samengebracht. Het nieuwe bedrijf zal een katalysator worden voor investeringen in technologische oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. De Vlaamse Regering wil potentiële private investeerders vanaf nu de kans geven om de vennootschap mee op te richten en organiseert daartoe een open call.
De Vlaamse Regering maakte al eerder bekend dat ze het merk FTI, dat ten tijde van de Derde Industriële Revolutie als “Flanders Technology International” symbool stond voor Vlaams technologisch leiderschap, naar het brede Vlaamse publiek, maar ook internationaal wil herlanceren. “Dat past in de ambitie om Vlaanderen te positioneren als een vooruitstrevende regio op vlak van technologie, innovatie en digitalisering. Technologie is een belangrijke sleutel om de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Door radicaal te innoveren kunnen we enorme efficiëntiewinsten boeken en sterker uit de crisis komen”, zegt Minister-president Jan Jambon.
Het nieuwe “Flanders Technology & Innovation” wil mensen en kennis verbinden om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van de industrie en het welzijn van de samenleving op een duurzame manier versterken.
Om die ambitie waar te maken, wil Vlaanderen samen met de bestaande F.T.I. vzw en met private ondernemingen een nieuwe rechtspersoon oprichten. De missie van de nieuwe rechtspersoon is om een platform te creëren waarbinnen data, know how en innovatieve ideeën worden samengebracht.
De nieuwe onderneming FTI heeft een tweeledig doel:
actoren stimuleren om hun eigen “silo” te overstijgen door een veilig platform te bieden waarbinnen relevante informatie tussen actoren kan uitgewisseld worden;
technologische en innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen detecteren en partners samenbrengen om die oplossingen te realiseren.
De focus ligt op de volgende 5 concrete domeinen: gezondheid & voeding, energie & klimaat, onderwijs & arbeidsmarkt, data en media & entertainment.
FTI wordt een autonome privaatrechtelijke rechtspersoon onder de vorm van een besloten vennootschap. Het is een koepelplatform, waarin actoren uit de overheidssector en uit de private sector samen kunnen participeren. De vennootschap zal dochterentiteiten (projectvennootschappen) kunnen oprichten waarin partners uit de publieke en private sector kunnen participeren, en zal ook alle mogelijke media-, marketing- en communicatieactiviteiten ontplooien.
Er zal statutair vastgelegd worden dat de Vlaamse overheid (d.w.z. alle publieke aandeelhouders samen) te allen tijde een minderheidsparticipatie heeft. De Vlaamse overheid zal aan FTI deelnemen zoals een private marktdeelnemer in vergelijkbare omstandigheden.
Het is de bedoeling dat FTI eventuele winsten die het boekt, niet zal uitkeren aan haar aandeelhouders maar opnieuw in de doelen van FTI zal investeren.
Minister-president Jambon: “De Vlaamse overheid zal zo snel mogelijk een open call aan de brede private markt richten waarbij potentiële investeerders zich kandidaat kunnen stellen om de vennootschap mee op te richten. Ook na de oprichting kunnen geïnteresseerde private rechtspersonen toetreden op voorwaarde dat ze aan de statutaire toetredingscriteria voldoen.”
De toetredingscriteria voor de private aandeelhouders zijn (cumulatief):
het engagement om voor een bedrag van minstens 500.000 euro in geld in te brengen in het vermogen van de vennootschap.
een solvabiliteitsratio (d.w.z. de verhouding van het volledige eigen vermogen tot het balanstotaal van de onderneming) ten belope van minstens 20%.
niet onder bepaalde uitsluitingsgronden vallen, onder meer:
niet veroordeeld zijn voor opgesomde strafrechtelijk gesanctioneerde feiten of misdrijven;
voldaan hebben aan verplichtingen tot betaling van inkomsten-, rechtspersonen- of vennootschapsbelasting en sociale zekerheidsbijdragen;
zich niet in staat van faillissement of van vereffening bevinden of vergelijkbare situatie
aantonen dat de kandidaat toegevoegde waarde heeft voor FTI, dat de beoogde aanpak van de kandidaat qua filosofie strookt met het voorwerp en het belang van FTI, en dat de kandidaat de principes van ethisch en duurzaam ondernemen respecteert.
Vlaanderen zal in principe begin 2023 (mede in functie van het resultaat van de open call aan de private markt) een beslissing nemen over haar concrete inbreng in het vermogen van de nieuwe vennootschap.
Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: ‘Vlaanderen is wereldtop inzake investeringen in onderzoek en ontwikkeling en FTI moet ons imago op dat vlak verder bestendigen en ook concrete oplossingen helpen aanreiken. We mogen fier zijn op de innovaties die er hier worden ontwikkeld, bijvoorbeeld in circulaire economie of in de biotech. Met FTI willen we een enthousiasmerend verhaal opstarten, de Vlaamse ondernemers betrekken, en jongeren motiveren om te kiezen voor wetenschap en innovatie. De oplossingen van morgen komen immers van hen. De komende jaren worden er dan ook Living Labs en technologiefestivals georganiseerd om dit te realiseren.’