Minister Brouns en OVAM ondersteunen scholen bij het asbestveilig maken van hun gebouwen
Vanaf maandag 31 maart 2025 lanceren Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns en de OVAM opnieuw een oproep voor een tussenkomst voor asbestverwijderingen in schoolgebouwen in het kader van het sectorprotocol voor asbestveilige scholen. Scholen kunnen een aanvraag indienen zowel voor werken via een raamcontract van de OVAM als voor werken die met eigen aannemer uitgevoerd worden. Sinds de start van het sectorprotocol scholen hebben al 2459 scholen een gratis verfijning van hun asbestinventaris of, sinds einde 2022, een gratis asbestattest bekomen van de OVAM, dit voor een bedrag van meer dan 2,5 miljoen euro (2.527.972 euro). De OVAM heeft al voor 11 miljoen euro (11.392.711 euro) tussenkomsten uitbetaald aan scholen voor het asbestveilig maken van hun onderwijsgebouwen.
Asbestveilig Vlaanderen
In 2023 keurde de Vlaamse Regering het versterkte actieplan asbestafbouw goed. Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig zijn. Het actieplan zet daarom in op een versnelde afbouw van risicovolle asbestmaterialen in onze leefomgeving. De inademing van asbestvezels kan op termijn leiden tot asbestaandoeningen zoals mesothelioom en asbestose.
Vlaams minister van Omgeving, Jo Brouns: "Het is een goede zaak dat we stappen blijven zetten in het afbouwen van asbest in scholen, maar ik ben van mening dat we nog sneller kunnen gaan. Onze kinderen verdienen een asbestveilige leeromgeving, en ik zet me in om de versnelling op dit belangrijke dossier te verhogen. We moeten alles op alles zetten om tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen te realiseren."
In veel scholen is nog steeds asbest aanwezig. Uit een steekproef van de OVAM in 2018 bleek dat de kans op asbest in schoolgebouwen meer dan 90% is. Gezien jonge longen extra gevoelig zijn voor blootstelling aan asbest, is het onderwijs een prioritaire doelgroep in het Actieplan Asbestafbouw.
Sectorprotocol asbestveilige scholen
Via het protocol asbestveilige scholen biedt de OVAM ondersteuning aan scholen voor het opstellen van een asbestattest, begeleiding door een asbestdeskundige, hulp bij asbestincidenten en financiële tussenkomst voor asbestverwijdering. De onderwijskoepels GO!, de koepels van het gesubsidieerd onderwijs, Ligo en het Vrij CLB-netwerk moedigen hun leden aan om uiterlijk 31 december 2030 een asbestattest te hebben en een investeringsplan op te stellen om de noodzakelijke asbestverwijderingen tijdig uit te voeren, zodat tegen 2040 een asbestveilige situatie bereikt wordt.
Aanmelden via de website
Vanaf 31 maart 2025 tot en met 25 mei 2025 kunnen scholen opnieuw een aanvraag indienen voor een tussenkomst voor asbestverwijdering. Het voorziene ondersteuningspercentage bedraagt 50 % van de kost voor verwijderingen van asbestmaterialen die nodig zijn om een asbestveilige toestand te bekomen. Voor een expertisebegeleiding door een asbestdeskundige, bijstand bij een asbestincident of de gratis opmaak van een asbestattest kunnen scholen doorlopend een aanvraag indienen.
Bijkomende informatie, voorwaarden van de ondersteuningsmogelijkheden, de exacte looptijd van de oproep en de link naar het aanmeldformulier vindt u op de website van de OVAM Ondersteuning voor scholen (vlaanderen.be)