Minister van Economie Brouns zet controles op bedrijven die coronasteun verkregen hebben onverkort verder
Naar aanleiding van de federale coronamaatregelen die werden ingesteld omwille van COVID-19, heeft de Vlaamse Regering een aantal maatregelen genomen om getroffen bedrijven te ondersteunen. De dienst Inspectie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) werd daarbij ingeschakeld om na te gaan of de steunaanvragers wel aan de gestelde voorwaarden voldeden. Op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns keurt de Vlaamse Regering nu de beslissing goed om de aanstelling van de bestaande inspecteurs aan te houden en bijkomende inspecteurs aan te werven tot het einde van 2024.
Vlaams Minister van Economie Jo Brouns: ‘Om gezonde bedrijven toe te laten het hoofd boven water te houden, moest er snel geschakeld worden tijdens de coronapandemie. Maar het kan voor mij niet door de beugel dat bedrijven met malafide intenties misbruik maakten van deze steun. Ik beheer belastinggeld en dat moet verantwoordelijk en maatschappelijk verantwoord ingezet en beheerd worden. Onterecht aangevraagde steun vorderen we met de hulp van deze inspecteurs dus ook systematisch terug.’
Omdat ondernemingen met een vestiging in het Vlaams gewest na het uitbreken van de pandemie geconfronteerd werden met sluiting of een omzetdaling, heeft de Vlaamse Regering beslist om ondersteuningsmaatregelen te nemen om de continuïteit van de betrokken ondernemingen te kunnen verzekeren. Met de steunmaatregel Corona Hinderpremie werd steun toegekend aan ondernemingen die verplicht moesten sluiten. Daarnaast kwamen er ook verschillende steunmaatregelen ter bescherming van ondernemingen die geconfronteerd werden met aanzienlijke omzetdalingen in de steunperiode 2020, 2021 en 2022.
COVID-19 had een onmiddellijke sociaal-economische impact op onze samenleving, wat betekende dat de eerste steunmaatregelen ook snel uitgerold moesten worden. Vervolgens werd de inspectie verzocht om gerichte en efficiënte controles uit te voeren. Hiervoor voorzag de Vlaamse Regering in de aanwerving van 21 tijdelijke inspecteurs bij VLAIO en dat voor een periode van twee jaar.
Verlenging Inspectiediensten
Tot op heden hebben deze inspecteurs reeds 26.386 controles uitgevoerd en hebben zij 126,4 miljoen euro teruggevorderd, waarvan reeds 66 miljoen euro effectief is terugbetaald. Voor de resterende terugvorderingen worden met de ondernemingen in kwestie afbetalingsplannen opgesteld. Daarnaast is de economische én maatschappelijk waarde van deze inspecteurs ontegensprekelijk: onterecht uitbetaald belastinggeld wordt op deze manier gerecupereerd. Bedrijven die misbruik maken van hulp mogen daar niet mee wegkomen. ‘Om te vermijden dat we bij een volgende crisis nog zoveel steun moeten terugvorderen, werken we in de toekomst anders,‘ zegt minister Brouns. ‘Omwille van de snelheid waarmee corona toesloeg, is er zo goed als mogelijk gehandeld. Maar vandaag hebben we een kader uitgewerkt en geven we geen steun meer die niet vooraf gecontroleerd kan worden. We passen dit nieuwe systeem al toe voor wat betreft het steunpakket voor ondernemingen in het kader van de energiecrisis.’
Deze tijdelijke inspecteurs werden echter steeds voor een periode van twee jaar aangenomen. Om het tempo en de grondigheid van deze controles op peil te houden, geeft Vlaams minister van Economie Jo Brouns nu de ruimte aan VLAIO om een personeelsbestand van 21 inspecteurs aan te houden, door contracten af te sluiten voor een periode naar keuze en door de verlenging van bestaande tijdelijke contracten tot eind 2024. ‘Zo geven we VLAIO de ruimte om op volle snelheid te blijven werken,’ klinkt het bij de minister.