Ook de naleving van de voorwaarden van de 314 Vlaamse toelatingen tot arbeid voor tewerkstelling op de site van Borealis zal onderzocht worden.
55 mensen die tewerkgesteld zijn op de site van Borealis zijn mogelijk het slachtoffer van mensenhandel. Het betreft mensen voor wie geen toelating tot arbeid werd aangevraagd in het Vlaams Gewest, noch toegekend. Na een tip is VSI, de Vlaamse Sociale Inspectie, een onderzoek gestart samen met de federale sociale inspectiediensten. Naast de 55 mensen waarvoor nooit een toelating tot arbeid is aangevraagd, meldt minister Brouns dat de naleving van de voorwaarden van de 314 lopende Vlaamse toelatingen tot arbeid voor buitenlandse werknemers ook onderzocht worden.
‘Als vastgesteld wordt dat werknemers onder een vals contract werden aangenomen, dan betekent dit dat er toelatingen tot arbeid werden afgeleverd onder valse voorwendselen. Als minister vind ik het enorm belangrijk om de resultaten van het onderzoek af te wachten, maar ik zal niet twijfelen om samen met mijn administratie alle 314 toelatingen tot arbeid te herbekijken als er inbreuken worden vastgesteld.’
In mei 2022 werd de Vlaamse Sociale Inspectie op de hoogte gebracht van mogelijke misbruiken op de site van chemiebedrijf Borealis. Tijdens het daaropvolgende onderzoek zijn er werknemers aangetroffen die niet legaal in België verbleven en niet over een toelating tot arbeid beschikten, waardoor zij volledig onder de radar bleven.
314 Toelatingen tot arbeid
Daarnaast wordt er ook onderzoek gevoerd naar de werknemers voor wie er wel een toelating tot arbeid werd uitgereikt. Minister Brouns meldt dat op de site van Borealis al zeker 314 buitenlandse werknemers tewerkgesteld zijn voor wie een toelating tot arbeid werd aangevraagd en toegekend. ‘Als uit het onderzoek van de inspectiediensten blijkt dat er onregelmatigheden zijn, zullen wij niet aarzelen om verdere stappen te nemen,’ zegt minister Brouns. Verder roept hij alle betrokkenen op om in alle transparantie mee te werken aan het onderzoek.
Vlaanderen is verantwoordelijk voor het afleveren van deze toelatingen tot arbeid en kan deze ook intrekken indien de regelgeving niet wordt nageleefd. Minister Brouns stelt zich genuanceerd, maar kordaat op: ‘Het is een drastische en grote stap om toelatingen tot arbeid in te trekken. Dit heeft een grote impact op zowel het betrokken bedrijf als op vele individuele werknemers en hun gezin. Maar mensen moeten in eerlijke en correcte omstandigheden kunnen werken en als dat niet gebeurt, zijn wij bereid om verdere stappen te ondernemen.’
De strijd tegen illegale arbeid
Het terugdringen van illegale arbeid is een topprioriteit voor minister Brouns. De Vlaamse Regering heeft recent nog geïnvesteerd in extra inspecteurs naar aanleiding van de instroom van Oekraïense asielzoekers. Ook wordt er meer en sneller samengewerkt met de federale inspectiediensten. Als er indicaties zijn van inbreuken op federale bevoegdheden, zoals in het geval van mensensmokkel, wordt er meteen een samenwerking opgestart om de zaak uit te spitten.