Opleidingen tot begeleider in de kinderopvang bij VDAB zijn een succes
Over heel Vlaanderen voelen kinderdagverblijven de krapte op de arbeidsmarkt. De moeilijkheid om geschoold personeel te vinden verhoogt de werkdruk op de rest van het personeel. Ouders zien dit dan weer vertaald in de lange wachttijden om hun kinderen in te schrijven in de opvang. Sinds 2020 is het beroep van begeleider in de kinderopvang erkend als een knelpuntberoep. Dit heeft belangrijke gevolgen gehad voor de organisatie van opleidingen door VDAB. De ambitie om op 2 jaar tijd 1300 mensen op te leiden richting de kinderopvang, werd ruimschoots gehaald. Dat meldt Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns in de commissie.
De kinderopvang is een sector die de krapte op de arbeidsmarkt sterk voelt. Een gebrek aan geschoold personeel leidt tot extra werkdruk voor het bestaande personeel en ook ouders voelen dit aan de groeiende wachtlijsten. In 2020 is het beroep van begeleider in de kinderopvang voor het eerst opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen. Een erkend opleidingsaanbod volgde snel in 2021.
Voormalig Vlaams minister van Werk Hilde Crevits zette daarbij in 2021 het streefcijfer voorop om binnen twee jaar 1300 nieuwe werkzoekenden op te leiden voor deze sector. Vlaams minister van Werk Jo Brouns, die in mei 2022 de fakkel van haar overnam, kondigde vandaag in de Commissie Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie aan dat hun gecombineerde inspanningen geleid hebben tot een instroom van 1.977 cursisten in de opleiding tot begeleider in de kinderopvang. Daarmee is het doel met bijna 50% overstegen.
Het effect van knelpuntopleidingen
VDAB organiseert de opleidingen naar knelpuntberoepen anders dan reguliere opleidingen. Zo kunnen mensen hun werkloosheids-of andere uitkering behouden tijdens de opleiding. Ook de inschrijvingskost en andere kosten gekoppeld aan de opleiding worden gefinancierd. Daar horen ook vervoerskosten en kosten voor kinderopvang bij. Zo krijgen mensen nu reeds ondersteuning tijdens het volgen van de opleiding. De drempels werden verlaagd om in te stappen in de opleiding tot begeleider in de kinderopvang, zo kan er op voorhand aan een eventuele taalbarrière worden gewerkt. Wie de opleiding afrondt kan ook rekenen op remediering om de overstap naar de tewerkstelling in de sector vlot te laten verlopen.
Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘De erkenning van begeleider in de kinderopvang als knelpuntopleiding heeft zijn vruchten afgeworpen. We overtreffen het vooropgestelde doel met meer dan 50% en dat voor een sector die een krapte kent waar elke ouder mee geconfronteerd wordt. Ik ben trots dat minister Crevits en ik deze stappen hebben kunnen zetten.’
Wim Adriaens, CEO VDAB: ‘In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB meer dan 4.800 vacatures voor begeleider in de kinderopvang. Daarvan staan er nu nog 890 open. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2019, toen er eind februari 350 vacatures open stonden. Daarom zijn we zeer blij om te zien dat er zoveel interesse is in de opleiding voor begeleider in de kinderopvang.’