Samenwerken om mensen met gehoorverlies te begeleiden naar werk
Vlaanderen heeft de doelstelling om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen. Om dit te realiseren is het belangrijk om iedereen te betrekken, ook mensen met een specifieke uitdaging. Minister Brouns brengt een werkbezoek aan Cochlear Benelux en bespreekt er samen verschillende projecten om mensen met een gehooruitdaging te begeleiden naar een job op basis van talenten. ‘Mensen met een gehoorbeperking hebben nood aan een hooroplossing zodat het haalbaar is om actief te zijn op de arbeidsmarkt,’ zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns bij het ondertekenen van een engagementsverklaring om mensen met een auditieve beperking beter te begeleiden op de weg naar werk.
‘Iedereen verdient zijn plek op de arbeidsmarkt,’ zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns. ‘Met deze samenwerking bouwen we verder aan een maatschappij waar elk talent zich thuis kan voelen op het werk. Dat is de essentie van goed werk, en dat is iets wat iedereen in onze samenleving verdient. Vlaanderen is een absolute topregio in innovatie, we moeten deze innovatie ook aanwenden om werk werkbaar te maken.’
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat tegen 2050 1 op de 4 wereldburgers te maken heeft met gehoorverlies. In Nederland tonen cijfers dat 124.000 mensen tussen de 15 en 65 jaar geen werk hebben omwille van gehoorverlies. Ook in Vlaanderen zien we dat 13% van de bevolking te maken heeft met gehoorverlies en het aantal jongeren met gehoorschade zit al jaren in stijgende lijn.
Gelukkig betekent gehoorverlies niet dat je niet meer deel kan nemen aan het sociale en maatschappelijke leven. Er bestaan vandaag tal van hooroplossingen die mensen met een gehooruitdaging kunnen ondersteunen. Het is daarom belangrijk dat mensen met een gehooruitdaging zo snel mogelijk worden doorverwezen naar de juiste medische zorg zodat zij een oplossing op maat kunnen krijgen.
Cochlear werkt samen met de Vlaamse Regering
Cochlear is wereldleider in implanteerbare hooroplossingen, denk bijvoorbeeld aan cochleaire implantaten. Cochlear Benelux heeft haar zetel in Mechelen en is tevens met Cochlear Technology Center één van de grootste researchcentra met betrekking tot implanteerbare hooroplossingen.
‘Cochlear wil een constructieve partner zijn van de overheid en wil actief meewerken om als “aanjager” mensen met gehoorverlies te begeleiden naar een job. Cochlear werkt momenteel samen met verschillende partners om dit doel te realiseren en om zo een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren,’ aldus Niels van Druten, General Manager Cochlear Benelux.
Cochlear werkt daarbij samen met verschillende partners uit het werkveld. Zo loopt er vandaag een samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) voor de wetenschappelijke studie “Hear again, work again”. Het doel van de studie is nagaan welke impact een goede medische begeleiding naar de juiste hooroplossing heeft op werk.
Met een engagementsverklaring vernieuwt Vlaams minister van Werk Jo Brouns zijn steun voor het Vlaamse initiatief ‘Horend werken’. Cochlear zet zich daarbij volledig achter de doelstelling om zo de werkgelegenheidsgraad richting 80% te brengen. Een verscherpte samenwerking moet toelaten om meer mensen met een auditieve beperking naar de arbeidsmarkt te brengen. Deelname van Cochlear aan de stakeholdersgroep ‘Hear again, Work again’ van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zal hen toelaten een sterke rol op te nemen in het traject naar een aangepaste aanpak op maat voor deze doelgroep van werkzoekenden.