Slechts 6% van de schoolverlaters na één jaar werkzoekend

Deze maand studeren opnieuw duizenden jongeren af om daarna hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt. Voor de meeste jongeren is de kans groot dat ze vlot hun weg vinden naar een job, dat blijkt uit het nieuwe schoolverlatersrapport dat Vlaams minister van Werk Jo Brouns vandaag samen met VDAB voorstelde bij HOGENT. Slechts 6,3% van de jongeren is één jaar na afstuderen nog werkzoekend. Volg je een opleiding in domeinen zoals zorg of STEM dan ligt dat cijfer nog lager. Amper respectievelijk 3% en 4% van de jongeren die afstuderen in zo’n zorg- of STEM-opleiding zijn één jaar later nog werkzoekend. Gelet op het feit dat beroepen in deze domeinen, zoals bijvoorbeeld verpleegkundige of technicus, met stip op 1 en 2 staan in de knelpuntberoepenlijst van VDAB toont het belang van een onderwijs dat nauw aansluit bij wat de arbeidsmarkt nodig heeft aan.  

“Eén jaar na het verlaten van de schoolbanken heeft het overgrote merendeel van onze jongeren hun plek op de arbeidsmarkt veroverd. Slechts 6,3% is één jaar later werkzoekend. De krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor elk talent en onze jongeren bewijzen dat ze deze met twee handen grijpen. Dat zorg- of STEM-opleidingen nog meer zekerheid bieden op een job toont het belang van een arbeidsmarktgericht onderwijs aan. De vraag naar technische profielen en zorgprofessionals op onze arbeidsmarkt is dan ook enorm groot. Ik moedig het onderwijs en het werkveld daarom aan om nog meer de verbinding met elkaar te zoeken. Dat is een win-win voor zowel de jongere als de bedrijven.”, aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns

In dit schoolverlatersrapport onderzoekt VDAB 73.301 jongeren die in 2022 de schoolbanken verlieten. Eén jaar later is nog maar 6,3% van hen werkzoekend. Dat percentage ligt iets hoger dan vorig jaar (5,5%), maar is nog steeds enorm laag. De arbeidsmarkt blijft krap en dus vol kansen voor jonge schoolverlaters op zoek naar werk.

Een diploma werkt

De kansen voor een schoolverlater op de arbeidsmarkt zijn sterk afhankelijk van de scholingsgraad. Hoe hoger geschoold, hoe beter jouw jobkansen en hoe kleiner de kans om één jaar na schoolverlaten werkzoekend te zijn. Van de schoolverlaters met een getuigschrift of diploma secundair onderwijs is 7% na een jaar werkzoekend. Bij schoolverlaters met een diploma hoger onderwijs is dat slechts 2%. Bij jongeren die ongekwalificeerd de school verlaten is 21% na één jaar nog werkzoekend.

“De voornaamste boodschap die we willen brengen met het schoolverlatersrapport: zorg dat je een diploma hebt als je de schoolbanken verlaat. Bij de jongeren die zonder diploma de school verlaten, zien we dat dat jaren later nog steeds een nadelige impact heeft op hun loopbaan.”, zegt Joris Ghysels, hoofd studiedienst VDAB

Ondanks dat we zien dat wie hoger geschoold is minder kans heeft om één jaar later nog werkzoekend te zijn wil dat verre van zeggen dat iedereen plots een diploma hoger onderwijs moet halen. Jongeren en hun ouders moeten niet hoog, maar vooral juist mikken. Een studiekeuze op basis van eigen interesses, dromen en competenties is nog altijd het meest waardevol.”, besluit Vlaams minister van Werk Jo Brouns

Met STEM sta je sterk op de arbeidsmarkt

Wie voor een STEM-richting kiest, kiest voor zekerheid. Na één jaar is slechts 4% van de jongeren die afstuderen uit een STEM-richting werkzoekend. Bij deze studierichtingen ligt de focus op wiskunde, techniek, technologie, exacte wetenschappen, toegepaste wetenschappen of ICT.

Bij STEM-schoolverlaters uit het BSO (arbeidsmarktfinaliteit) die een zevende jaar volgden, ligt het werkzoekendenpercentage lager (6%) dan bij zij die geen specialisatiejaar (9%) volgden. Ook in TSO (dubbele finaliteit) biedt een zevende jaar (Se-n-Se) bij STEM-opleidingen een duidelijke meerwaarde op de arbeidsmarkt. Het werkzoekendenpercentage na een Se-n-Se bedraagt 4%, t.o.v. 7% bij de jongeren na een 6-jarige opleiding.

Bij HOGENT, waar het nieuwe schoolverlatersrapport werd gelanceerd, bieden ze heel wat STEM-opleidingen aan zoals elektromechanica, chemie of digital design. Ze zorgen ervoor dat hun opleidingsaanbod mee evolueert met wat er nodig is op de arbeidsmarkt: “Ons opleidingsportfolio is zoveel rijker geworden met de graduaatsopleidingen systeem- en netwerkbeheer en programmeren naast de bacheloropleiding toegepaste informatica. Hierdoor trekken we een divers studentenpubliek aan die opleidingen kunnen volgen on- en off-campus en in dag- of avondonderwijs. Denk bij de schoolbanken dus niet alleen aan een 18-jarige want ook carrièreswitchers vinden hier hun geluk.”, zegt Goedele Verhaeghe, coördindator leven-lang-ontwikkelen bij HOGENT

Veel jongeren zijn op dit moment nog aan het nadenken over hun studiekeuze. Aan hen geven we het advies om ook rekening te houden met de resultaten van het schoolverlatersrapport. Welke richtingen scoren goed? Welke scoren wat minder goed? Al mag dat zeker niet allesbepalend zijn voor de keuze die je maakt. De keuze voor een studierichting is niet enkel een rationele keuze, maar ook een keuze met het hart. Je moet de studie vooral graag willen doen. Dan is de kans ook veel groter dat je de studie succesvol afrondt. En dat is het voornaamste”, besluit Freddy Van Malderen, directeur VDAB Oost-Vlaanderen.

Vorige
Vorige

Eedaflegging in het Vlaams Parlement

Volgende
Volgende

Extra financiering voor UHasselt rond biomedisch onderzoek