Verlenging regeling ‘ontwrichte zone’ goed voor competitiviteit van Limburgse bedrijven
Op initiatief van federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) wordt de regeling ‘ontwrichte zone’ verlengd van 31 oktober 2022 tot 31 oktober 2024.
“Ondernemers kunnen dankzij deze verlenging nog twee jaar langer rekenen op een verlaging van de loonkost met 4 tot 5 procent, en dit voor nieuwe aanwervingen. De steun geldt ook bij de overname van een bedrijf dat anders zou verdwijnen. Dit is een sterke aanvulling van het pakket aan steunmaatregelen zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Hierdoor garanderen we een gunstig investeringsklimaat in Limburg.” Jo Brouns, Vlaams minister (cd&v).
“De regeling ‘Ontwrichte zone’ is van toepassing op alle kmo’s in Limburg en grote ondernemingen gevestigd in de gemeenten opgenomen in de Regionale steunkaart. Op 18 juli 2022 keurde de Europese Commissie de nieuwe regionale steunkaart, uitgewerkt door de Vlaamse Regering, goed. In deze steunkaart zijn 19 Limburgse gemeenten gevat (zie overzicht onderaan) en op die manier kan er investeringssteun aan grote bedrijven gegeven worden.”, Wouter Beke (kamerlid, cd&v).
Het belang van deze verlenging duiden we met een aantal cijfers:
De maatregel is de voorbije jaren erg effectief geweest om investeringen en tewerkstelling aan te moedigen. In de periode 2015-2022 werden 987 investeringsdossiers ingediend, waarvan 499 in Limburg en 488 in de Kempen.
Deze investeringen gingen gepaard met 11.458 nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan 6.892 in Limburg en 4.566 in de Kempen. Desondanks blijft de situatie op de arbeidsmarkt in de provincies Antwerpen en Limburg minder gunstig dan in de rest van Vlaanderen.
De grafiek hierboven geeft de details per steunzone en per jaar voor de tewerkstellingseffecten van de maatregel. Opmerkelijk is dat er nauwelijks een terugval is in het crisisjaar 2020. Met het laten uitdoven van deze maatregel zou dus het stimulerende effect wegvallen, en op het moment dan de economische crisis bijzonder hard toeslaat.
***
Context
Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone (ook wel ‘ontwrichte zone’ genoemd) kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, en dit gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar (kmo's) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft. Grote ondernemingen komen enkel in aanmerking voor deze steunmaatregel in bepaalde gemeenten die door Europa zijn opgenomen op de 'Regionale Steunkaart'.
De drie zones die momenteel in Vlaanderen zijn afgebakend, bevatten alle bedrijventerreinen, brownfieldconvenanten en businesscenters binnen een straal van 40 km rondom Ford Genk (tot 31 oktober 2022), rondom de getroffen vestigingen van Philips en Heinz in Turnhout (tot 31 oktober 2022) en rondom de gemeente Machelen (tot 31 mei 2026).
Na de Corona-crisis wordt Vlaanderen opnieuw geconfronteerd met een bijzonder zware economische crisis omwille van de oorlog in Oekraïne met een grote impact op de prijzen van grondstoffen en energie en een ongekend hoge inflatie waardoor ook de loonkosten uitermate snel stijgen. Dit maakt dat het ondernemersklimaat onder grote druk staat met een groot risico op faillissementen en het uitstellen van investeringen en aanwervingen. In dergelijke omstandigheden zal het wegvallen van de steunmaatregel in de ontwrichte zones een bijkomende negatieve impact hebben op de investeringen in Limburg en de Kempen. Het duurzame herstel van het economisch weefsel komt hierdoor in het gedrang.
Betrokken gemeenten
Bilzen
Heers
Hoeselt
Lanaken
Maasmechelen
Tongeren
Dilsen-Stokkem
Hechtel-Eksel
Houthalen-Helchteren
Lommel
Oudsbergen
Pelt
Beringen
Genk
Ham
Leopoldsburg
Lummen
Tessenderlo
Zutendaal