Visietekst 1 mei - meer mensen aan de slag krijgen én houden
Op deze dag van de arbeid is het eens te meer belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat ons land voor grote uitdagingen staat om onze duurzame groei en welvaart ook in de toekomst te garanderen. De betaalbaarheid van ons systeem, denk maar aan onze pensioenen en onze gezondheidszorg, staat stevig onder druk. Om hier een antwoord op te bieden, moeten we toewerken naar een werkzaamheidsgraad van 80%.
Om meer mensen aan de slag te krijgen moet onder andere werken meer lonen, moet VDAB een slagkrachtigere organisatie worden die focust op haar kerntaken en dringt een regionalisering van het arbeidsmarktbeleid zich op. Maar, we zullen de mensen die aan de slag zijn ook aan de slag moeten houden. Met de afgelopen 15 jaar een verdubbeling van het aantal mensen in ons land dat langdurig ziek is, is dat mogelijks nog een grotere uitdaging.
Voor mij zijn daarvoor drie cruciale succesfactoren:
1. Lerend Werken
In Vlaanderen worden er elk jaar meer dan 100.000 nieuwe jobs gecreëerd, maar gaan tegelijk ook heel wat – gelukkig wel minder – jobs verloren. 1 op de 13 jobs in Vlaanderen is nieuw gecreëerd, maar in die overige twaalf jobs veranderen ook voortdurend taken en rollen. Dat vraagt om levenslang te blijven leren en competenties bij te spijkeren. Werknemers moeten hun vaardigheden kunnen blijven versterken, zodat ze sterk in hun schoenen staan in de arbeidsmarkt van morgen. Meer dan ooit moeten we de werkvloer zien als de grootste school van Vlaanderen. Meer dan ooit moeten we durven loskomen van het idee dat we heel ons leven in dezelfde job of sector zullen blijven.
2. Kwaliteitsvol Werken
Het hebben van een werkbare job, zowel fysiek als mentaal, is cruciaal als we de mensen aan de slag willen houden. Want door een positieve werkomgeving te creëren halen we het beste in onze mensen naar boven. Het zorgt ervoor dat ze geëngageerd en gemotiveerd blijven. Werkbaar werk is een win-win voor de werknemer én de werkgever.
Werkgevers moeten ook kwaliteitsvolle werkplekken aanbieden. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat hoofdaannemers zorg dragen voor personeel van onderaannemers die op hun werven komen. Zwartwerk, illegaliteit, sociale fraude zijn uit den boze en treden we hard tegen op.
3. Aangepast Werken
Élk talent telt op onze arbeidsmarkt. We moeten verder durven kijken dan onze neus lang is en op maat aan de slag gaan. Daarom werkten we een kader uit voor individueel maatwerk waarbij mensen met een beperking ook in het reguliere arbeidscircuit hun steentje kunnen bijdragen. Hierdoor werken we drempels weg om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die deze misschien dreigen te verlaten, alle kansen te geven waar ze recht op hebben.
Jo