Vlaamse Regering brengt de leercultuur tot op de werkvloer

In het kader van een krachtige, duurzame relance na de coronacrisis werd het sociaal akkoord “Alle Hens aan Dek” vormgegeven. In de verdere uitvoering daarvan keurde de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns in december 2022 de ‘Competentiechecks’ goed, twee afzonderlijke instrumenten gericht op werknemers én ondernemingen. De competentiechecks voor werknemers is een  digitale tool die werknemers zicht moet bieden op hun positie op de arbeidsmarkt. De tool brengt de mogelijke competentiekloof met verschillende beroepen in beeld en doet opleidingssuggesties om deze kloof te dichten. Met de competentiechecks voor ondernemingen zullen experts op pad gaan om op de werkvloer knel- en werkpunten rond opleiding en competenties in kaart te brengen, waarna een actieplan op maat volgt om de nodige veranderingen in het bedrijf hier rond te kunnen invoeren. Zo zal minister Brouns de werkende Vlaming versterken in zijn of haar loopbaan en verder werk maken van een Vlaamse leercultuur.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Evoluties zoals digitalisering, vergroening, vergrijzing, maar ook de energie- en coronacrisis hebben gevolgen voor onze arbeidsmarkt. Jobs veranderen, verdwijnen en nieuwe jobs worden gecreëerd. Via de competentiechecks bieden we werknemers én ondernemingen aan de hand van twee concrete instrumenten de handvaten om hier rond aan de slag te gaan.  Met de competentiecheck voor de werknemers kunnen mensen actief nadenken over hun plek op de arbeidsmarkt en het aanbod aan ondersteuning dat een ondernemer kan aanbieden. Wat kan ik? Wat wil ik? Wat heb ik nog nodig? We brengen de competentiekloof in kaart en doen opleidingssuggesties om die kloof te dichten. Daarnaast zullen expertenteams naar  meer dan 600 ondernemingen gaan om hen te begeleiden bij hun ommezwaai naar de competenties van de toekomst.’

Vlaams minister van Werk Jo Brouns streeft naar een permanente Vlaamse leercultuur. Inzetten op leren doorheen de loopbaan sterkt zowel werknemers als werkgevers. Werknemers worden weerbaar en wendbaar tegen een steeds sneller veranderende samenleving en arbeidsmarkt en ondernemingen kunnen zich sneller aanpassen aan nieuwe evoluties en maatschappelijke vooruitgang. Met de competentiechecks voor werknemers én ondernemingen worden twee laagdrempelige en concrete instrumenten gelanceerd.

Competentiechecks voor werknemers

De competentiecheck is gratis in te vullen op de VDAB website en zal door VDAB met een grootste communicatiecampagne gelanceerd worden. Het is een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk instrument dat de mogelijke competentiekloof met verscheidene beroepen in beeld brengt. Zo kan je bijvoorbeeld de afstand bepalen tussen wat je vandaag kan als magazijnier en wat je nodig hebt om de overstap te maken om een heftruckchauffeur te worden. Met de tool worden competenties aan de huidige of toekomstige job gekoppeld. Door middel van opleidingssuggesties wordt de gebruiker daarna geïnspireerd om die mogelijke kloof te overbruggen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het arsenaal aan opleidingen, adviezen, cursussen en trajecten die VDAB en partners aanbieden. De tool zet aan tot zelfreflectie. ‘Of het nu gaat om werkenden die een carrièresprong willen wagen, werkzoekenden of andersactieven die de stap naar de arbeidsmarkt willen zetten, de essentie is: iedereen heeft talent, en elk talent is nodig.’

Competentiechecks voor ondernemingen

De omslag naar een sterke leercultuur kan niet enkel gemaakt worden door rechtstreeks werknemers aan te sporen. Om die opleidingscultuur te versterken, zullen expertenteams de baan opgaan naar meer dan 600 organisaties in Vlaanderen om een check uit te voeren. We willen geen eenmalige ‘check’ aanbieden, maar wel een systematiek installeren in bedrijven om rond competenties te werken.

Concreet zullen externe dienstverleners, zich in eerste instantie richten op de werkvloeren waar de nood het hoogste is. Dankzij partnerschappen tussen verschillende sectoren is het mogelijk om gericht te werk te gaan. Op de werkvloeren zal een team van experten met werknemers- en gevers in gesprek gaan om de concrete noden en vragen in kaart te brengen, en dit vertrekkende van de verschillende knelpunten en werkpunten rond opleiding en competenties in die specifieke onderneming.  Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld om de nodige veranderingen te realiseren. Het plan biedt tevens een overzicht van de competentieontwikkeling, zoals opleidingsinitiatieven en/of werkplekleren, die hieraan gekoppeld worden.

De Vlaamse regering wil ondernemingen en hun (toekomstige) werknemers zo voorbereiden en ondersteunen om deze veerkrachtiger te maken in een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Vorige
Vorige

Meer dan 7.500 opleidingen met Vlaamse ondersteuning

Volgende
Volgende

Minister Brouns roept werkgevers op om meer anderstalig talent tewerk te stellen