Vlaamse Regering keurt formeel kader goed voor Brexit-steunmaatregelen aan getroffen ondernemingen

Sinds 1 januari 2021 is Brexit een feit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ondervinden heel wat Vlaamse ondernemers heel wat hinder onder de nieuwe restricties die dit met zich teweegbrengt. Om onze ondernemers te ondersteunen, legt minister van Economie Jo Brouns het BAR-kader op tafel van de Vlaamse Regering. Het BAR-fonds, of de Brexit Adjustment Reserve, werd opgericht door de Europese Unie om de impact van Brexit te verlichten. Vlaanderen, als één van de zwaarst getroffen regio’s, heeft recht op 223 miljoen euro van deze middelen. Na de goedkeuring van de Europese Commissie geeft nu ook de Vlaamse Regering haar formele goedkeuring voor het BAR-kader. Dit kader bepaalt hoe deze steun verdeeld mag worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

De Vlaamse Regering betreurt het vertrek van het VK uit de EU. Toch blijft het VK voor Vlaanderen een zeer belangrijke handelspartner. Dankzij die nabijheid willen we ons ook in de toekomst blijven positioneren als dé logsitieke draaischijf voor export van Britse producten en als de toegangspoort voor invoer van Britse producten naar het Europese vasteland. Het VK is namelijk onze 8ste exportbestemming en 6de grootste goederenleverancier in 2021. Voor dat jaar tekenden we een daling van 2.6% van de uitvoer richting VK op, opvallend want daarmee zijn de Britten één van de weinige dalers onder de topbestemmingen van Vlaamse export. Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen.

‘Het Verenigd Koninkrijk was en is een belangrijke afzetmarkt en een handelspartner voor Vlaanderen. Brexit heeft heel veel van onze hardwerkende ondernemers in moeilijke papieren gebracht. Bedrijven die afhankelijk waren van de import of export naar het Verenigd Koninkrijk, hebben hun douanekosten en de administratieve lasten van hun transport de lucht in zien schieten. In overleg met de verschillende sectoren heb ik dit kader uitgewerkt, om zo een schokdemper te bieden voor deze getroffen ondernemingen,’ zegt een gemotiveerde Jo Brouns.

Om de klap van de Brexit op Europa te verwerken, richtte de Europese Unie de Brexit Adjustment Reserve op. Uit deze middelen krijgt Vlaanderen 223 miljoen euro om te verdelen onder onze zwaar getroffen ondernemingen. Het gaat over bedrijven en organisaties die kunnen aantonen dat zij reeds voor de Brexit handel dreven met het Verenigd Koninkrijk en kunnen aantonen dat zij door Brexit verliezen hebben geleden.

Het fonds is in beheer van VLAIO en subsidieaanvragen kunnen bij hen worden ingediend tot 1 juli 2023. Zij staan tevens altijd klaar om ondersteuning te bieden via een Brexithelpdesk en kunnen vragen daaromtrent vrijblijvend bekijken.

‘Handel met het VK is moeilijker geworden maar door ons snel aan te passen en een goede begeleiding te voorzien, kan je een sterkere positie verwerven en blijft handel met het VK heel interessant. Ik roep al onze ondernemingen die geleden hebben onder Brexit op om hun aanvraag in te dienen. Onze bedrijven moeten ook in de toekomst de opportuniteiten op de markt kunnen grijpen,’ aldus minister Brouns.

Vorige
Vorige

Vlaanderen hervormt overbruggingslening naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Volgende
Volgende

Vlaamse Parlement keurt vernieuwd decreet over werk- en zorgtrajecten goed