Vlaamse Regering voorzag reeds voor 25 miljoen euro liquiditeitssteun naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Al sinds 28 februari 2022 is de eerste variant van de overbruggingslening beschikbaar bij VLAIO en PMV, aanvankelijk om ondernemingen getroffen door Covid-19 liquiditeitssteun te kunnen aanbieden. Het gaat om leningen aan een zeer gunstige interestvoet. Vlaams minister van Economie Jo Brouns breidde deze maatregel uit in het kader van de Tijdelijke Kadersteun Oekraïne.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns: ‘Naast het steunpakket voor bedrijven in de vorm van subsidies hebben we ook de overbruggingslening uitgebreid. De sociaaleconomische impact van de energiecrisis is immers immens. Met de overbruggingsregeling hadden we reeds een sterk vehikel om vlot bedrijven te kunnen ondersteunen en we hebben deze dan ook snel kunnen omvormen om ook aan deze nieuwe uitdaging het hoofd te bieden. De voorbije drie maanden heeft deze lening opnieuw haar grote meerwaarde bewezen.’

Overbruggingslening

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse regering ter beschikking stelt aan Vlaamse KMO’s die liquiditeitsnoden hebben. Sinds februari 2022 is de eerste variant van de  maatregel bij VLAIO beschikbaar. Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) toen tot 200.000 euro kon ontlenen. Voor middelgrote ondernemingen (50 à 250 werknemers) ging het om maximaal 400.000 euro. Voor leningen tot 50.000 euro geldt een looptijd van 24 maanden en voor bedragen daarboven is dat 36 maanden. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren.

Zo werd de maatregel eerst gebruikt onder de Tijdelijke Kaderregeling Covid-19, waarin aanvragen konden ingediend worden voor een periode van 5 maanden, tot 15 juni 2022. Deze overbruggingslening tijdens haar looptijd werd ook opengesteld voor die ondernemingen die getroffen werden door de oorlog in Oekraïne. Daaruit volgden in totaal 1.015 goedgekeurde dossiers voor een totaal bedrag van 100 miljoen euro. De meeste dossiers (413) werden goedgekeurd in West-Vlaanderen, de minste in Brussel (7).

Overbruggingslening Oekraïne

Sinds 1 augustus loopt ook de overbruggingslening binnen de Tijdelijke Kaderregeling Oekraïne. Zo stelde minister Brouns deze steun ook na juni 2022 verder open aan bedrijven die getroffen werden door de economische gevolgen van de oorlogssituatie. Sinds 10 oktober 2022 kunnen kmo’s - zowel kleine als middelgrote ondernemingen - bovendien  tot 750.000 euro ontlenen onder deze maatregel. De Vlaamse Regering besliste het maximaal ontleenbare bedrag op voorstel van minister Brouns op te trekken, om zo tegemoet te komen aan de sterk gestegen liquiditeitsnoden van onze ondernemers in het kader van de Oekraïne- en energiecrisis. Vooralsnog werden er 207 dossiers goedgekeurd en bijna 25 miljoen euro ontleend.

Vorige
Vorige

6.500 werkzoekenden kunnen vanaf volgend jaar terecht in een werkervaringsstage

Volgende
Volgende

Vlaanderen hanteert een nultolerantiebeleid tegen sociale fraude