Vlaanderen erkent 11 nieuwe beroepskwalificaties in functie van EVC-trajecten

Minister van Werk Jo Brouns en minister van Onderwijs Ben Weyts erkennen 11 nieuwe beroepskwalificaties waarvoor EVC-trajecten (Elders Verworven Competenties) uitgewerkt kunnen worden. Met deze beroepskwalificaties kunnen mensen erkenning krijgen voor reeds verworven competenties die nuttig of essentieel zijn in bepaalde beroepen. Zo kunnen werkzoekenden  en zij-instromers makkelijker een job vinden, kunnen knelpuntvacatures sneller ingevuld worden en wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren. Een belangrijke evolutie is dat zowel de beroepen van verzorgende en zorgkundige worden toegevoegd, twee beroepsgroepen die vandaag met stevige arbeidstekorten kampen.

‘Veel mensen beschikken over competenties die niet altijd zichtbaar zijn op een cv. Denk maar aan de vele vrijwilligers in sportclubs en andere culturele verenigingen. Zeker in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt is het belang om elk talent te herkennen en te erkennen. Zo begeleid je mensen sneller naar de arbeidsmarkt en maak je vaardigheden zichtbaar die mensen bij het uitoefenen van hun job of vrijwilligerswerk, hobby’s of door zelfstudie hebben verworven. Dit is een belangrijke bouwsteen tussen onderwijs en werk, en met deze nieuwe lijst leggen we deze bouwsteen voor enkele beroepen in sectoren waar vandaag een grote krapte is,’ aldus minister van Werk Jo Brouns.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: ‘We willen mensen stimuleren om levenslang te blijven leren. Dit systeem verlaagt de drempel naar het volwassenenonderwijs, want het laat toe om mensen vrijstellingen te geven voor opleidingsonderdelen als ze bepaalde kennis en kunde al in de vingers hebben. Zo zullen meer mensen aan een opleiding beginnen én die opleiding ook langer volhouden. Iedereen wint dus.’

Het in 2019 goedgekeurde EVC-beleid geeft mensen de mogelijkheid om competenties die ze hebben verworven door vorige beroepservaringen, door hobby’s, door vrijwilligerswerk of anderen officieel te laten erkennen. Deze beroepskwalificaties hebben dezelfde waarde als een formele opleiding. Ze kunnen mensen zonder diploma erkennen in hun verworven competenties en tegelijkertijd kunnen zij leiden tot verkorte trajecten binnen formele opleidingen, door vrijstellingen te gunnen voor bepaalde opleidingsonderdelen.

Deze goedkeuring vormt een eerste stap in het EVC-traject. Na de goedkeuring door  de beide ministers kan de ontwikkeling van het assessment van start gaan, waarbij de onderwijsinspectie de handen in elkaar slaat met de Vlaamse Sociale Inspectie om uit te wijzen welke methoden aangewezen zijn om deze competenties te toetsen. VHiervoor werken ze met een assessment-methodiek die door de inspectiediensten afgetoetst is aan vereisten van de beroepskwalificatie.

De nieuwe beroepskwalificaties die opgenomen worden voor een EVC-traject, zijn:

  • administratief medewerker onthaal

  • polyvalent administratief medewerker

  • bakker

  • kok

  • hulpkok

  • elektrotechnicus

  • elektrotechnicus installateur

  • woningcontroleur

  • vakfotograaf

  • verzorgende

  • zorgkundige

Opmerkelijk is dat er bijzondere aandacht wordt gegeven aan beroepen in sectoren die vandaag met heel wat arbeidsmarktkrapte te kampen hebben. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met deze EVC-trajecten niet de oplossing in handen hebben, maar wel weer een belangrijke extra bouwsteen hebben toegevoegd om de krapte in onder andere de zorg en de horeca op te lossen,’ besluiten beide ministers.

Vorige
Vorige

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur in hogescholen

Volgende
Volgende

Vlaanderen investeert in duurzaam transport via ecologiepremie+