Vlaanderen koploper in Europa in investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling

Nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen tonen aan dat onze regio 3,6% van haar bruto binnenlands product investeert in Onderzoek- en Ontwikkeling. Het gaat hierover de totale aantal uitgaven van bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. Dit is een groei van 0,25% tegenover 2019 en hiermee verankert Vlaanderen zich in de Europese top inzake O&O-bestedingen. Minister van Innovatie Jo Brouns reageert tevreden.

‘Ik ben als nieuwe minister van Innovatie bijzonder trots te mogen vaststellen dat onze regio met 3,6% bbp aan de absolute top staat in de EU qua investeringen in O&O. Dit bevestigt de vaststelling dat Vlaanderen een echte kennisgedreven economie en samenleving is,’ zegt minister Jo Brouns. ‘Innovatie is niet alleen een krachtig instrument om de crisis te overwinnen, maar ook om maatschappelijke uitdagingen – in het bijzonder op het vlak van milieu, energie en klimaat – aan te pakken.’

Volgens ECOOM (Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap) stijgen de O&O-bestedingen in Vlaanderen tot 3,60% van het bbp. Met de groei van 0,25 procentpunt tegenover 2019 wordt nu ook Zweden voorbijgestoken en wordt Vlaanderen de absolute nummer 1 binnen Europa op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. De gegevens worden jaar na jaar verzameld via enquêtes volgens een internationaal gevalideerde methode. ‘Ondanks de coronacrisis zijn onze bedrijven blijven investeren in O&O.  Ik ben ervan overtuigd dat de krachtige impulsen die we geven via het plan Vlaamse Veerkracht het vertrouwen om te innoveren hebben ondersteund,’ zegt minister Brouns.

Met dit cijfer realiseert Vlaanderen zowel in 2019 als in 2020 het Pact 2020 dat door toenmalig minister-president Kris Peeters in 2009 werd afgesloten met alle maatschappelijke stakeholders. Dat pact hield in dat Vlaanderen zou streven naar een 3%-norm: elk jaar zou minstens 3% van het bbp zijn weg vinden naar O&O-bestedingen. Die 3%-norm is ook een belangrijk onderscheid om tot de toplanden en -regio’s van Europa te behoren op het vlak van innovatie: Zweden (3,53%), Oostenrijk (3,20%) en Duitsland (3,14%) zijn de enige overige EU-lidstaten die de 3%-norm realiseren.

Hiermee worden ook de doelstellingen van de EU2020-strategie bevestigd. Deze doelstellingen werden opgemaakt om de Europese Unie en Vlaanderen een voorsprong te laten verwerven als kennisgedreven economie op wereldschaal. Het huidige Vlaamse regeerakkoord voorzag om deze norm te bereiken tegen 2024. ‘Een doelstelling die ruimschoots werd behaald,’ aldus minister Brouns.

De totale besteding aan Onderzoek en Ontwikkeling in 2020 was goed voor €9,588 miljard. Hiervan werd  72% aangewend in de private sector en 28% in de overheid. Deze verhouding blijft over de jaren heen ongeveer gelijk. Ook is het totaal aantal O&O-personeel in Vlaanderen gestegen met 2.075 voltijds equivalenten, oftewel 3,5%, wat het totaal in onze regio nu op 61.358 VTE’s brengt.

Vorige
Vorige

Vlaanderen creëert groeipad richting 1.000 Klimaatjobs bij maatwerkbedrijven

Volgende
Volgende

Vlaanderen wil minder energie-intensieve industrie verder vergroenen