Vlaanderen lanceert 9e generatie sectorconvenanten

Een sectorconvenant is een overeenkomst tussen de Vlaamse Regering en de beroepssectoren. Daarin engageren de werkgevers en werknemers binnen deze sectoren zich om engagementen op te nemen met betrekking tot de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, levenslang leren en diversiteit. Met nieuwe doelstellingen, meer flexibiliteit in termijnen en de mogelijkheid tot intersectorale samenwerkingen, biedt de 9e generatie sectorconvenanten meer mogelijkheden dan ooit ervoor in de samenwerking tussen de overheid en de verschillende sectoren van de Vlaamse economie. Vandaag wordt deze nieuwe generatie officieel gelanceerd, waarna de onderhandelingen van start kunnen gaan. Met deze lancering voert minister van Werk Jo Brouns integraal het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord uit.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns: ‘Ik geloof als bruggenbouwer dat wij als politici moeten samenwerken en mensen inspraak moeten geven in de toekomst van onze samenleving. De sectorconvenanten zijn al decennia een fundamentele pijler om de samenwerking op vlak van arbeidsmarkt vorm te geven en te kaderen. Ik ben tevreden met het resultaat dat we kunnen voorleggen in deze 9e generatie: meer doelstellingen, meer flexibiliteit en meer samenwerking. Dat is hoe we de toekomst van onze maatschappij moeten bereiken.’

Met het nieuwe decreet ambieert Vlaanderen duurzame loopbanen voor werknemers uit te bouwen, dit door hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst (zoals het voorbereiden op verdere digitalisering). Op die manier kunnen zij hun jobs blijven uitoefenen en draagt dit bij tot het verhogen van de werkzaamheidsgraad. Via het decreet en via de engagementen in de convenanten worden sectoren als belangrijke partners in het werkgelegenheidsbeleid bevestigd.

Vandaag trapt minister Jo Brouns de voorbereidingen voor de 9de generatie sectorconvenants op gang. Het wordt de 1ste generatie die gebaseerd is op het nieuwe decreet. Na 11 oktober volgt een uitgebreide periode van inspireren en onderhandelen, waarna de nieuwe sectorconvenants zullen starten op 1 juli 2023. Deze nieuwe generatie convenanten spitst zich toe op verschillende thema’s. Zo worden er naast de reeds eerder vermelde engagementen nieuwe opgenomen inzake ‘instroom’, ‘zij-instroom en doorstroom’ en ‘retentie en werkbaar werk’.

Naast een aantal inhoudelijke contouren legt het nieuwe decreet ook een toekomstige basis vast voor intersectorale convenanten om een versnelling hoger te schakelen op vlak van samenwerking tussen verschillende sectoren. Grote uitdagingen als levenslang leren, de vergrijzing, de impact van digitalisering, klimaat, circulaire economie op jobs en vaardigheden, de krapte, het lerarentekort, diversiteit en inclusie,… komen gemeenschappelijk op tal van sectoren af en vergen vaak een intersectoraal antwoord.

Tenslotte voorziet de Vlaamse regering ook in een decretale basis voor het flexibiliseren van de looptijd van een convenantperiode. Zo wordt het mogelijk om strategische convenants af te sluiten, waardoor sectoren en de overheid specifieke samenwerkingen op langere termijn kunnen beklinken. Daarbij wordt ook de mogelijkheid ingebouwd om financiering in de toekomst te indexeren.

Op www.vlaanderen.be/sectorconvenants vindt u een overzicht van de huidige afgesloten sectorconvenanten, deze van de voorbije generatie.

Vorige
Vorige

Steunpakket in functie van zware energiekosten bij bedrijven is klaar

Volgende
Volgende

Afsprakenkader over bijkomende kosten voor dienstenchequegebruikers