Vlaanderen legt modaliteiten vast van jobbonus plus en transitiepremie

Op de jaarlijkse Dag van de Ondernemer, die al voor het negende jaar op rij georganiseerd wordt, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Werk en Economie Jo Brouns haar goedkeuring gegeven aan de ‘jobbonus plus’ en de uitbreiding van de ‘transitiepremie’. Met deze maatregelen wil minister Brouns Vlamingen stimuleren om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Minister van Werk en Economie Jo Brouns: ‘Werken moet lonen, ook voor mensen die pas starten als zelfstandige. Naast de Jobbonus die bedoeld is voor werknemers met een laag inkomen, willen we ook startende zelfstandigen met een laag inkomen via de ‘jobbonus plus’ ondersteunen. Een onderneming starten is niet vanzelfsprekend, zeker niet in periodes met een terugvallende conjunctuur.  Als we bovendien een werkzaamheidsgraad van 80% willen realiseren, is het belangrijk dat we iedereen aan boord krijgen, ook niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die de overstap maken. We breiden daarom de transitiepremie ook uit naar deze doelgroep. Ondernemerschap blijft een gelijkwaardige optie voor de  activering van werkzoekenden. Ondernemerschap is een garantie voor welvaart, en ondernemers in Vlaanderen verdienen dan ook alle kansen en ondersteuning.’

Jobbonus plus

De jobbonus plus is er voor loontrekkenden die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen en beslissen om de stap naar voltijds ondernemerschap te zetten. Zij zullen twee keer een som van 600 euro ontvangen: de eerste keer wanneer ze starten met ondernemen in hoofdberoep, de tweede keer als ze een jaar na start nog steeds actief zijn als ondernemer in hoofdberoep.

Wie in aanmerking komt voor een jobbonus plus, zal vanaf voorjaar 2023 een brief ontvangen met instructies om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Deze procedure is hetzelfde als bij de jobbonus.  

Burgers die de stap naar ondernemerschap in hoofdberoep maken, ontvangen de jobbonus plus als financiële stimulans. In het jaar dat mensen de overstap maken van werknemer met een laag inkomen naar voltijds ondernemerschap komen ze in aanmerking voor een jobbonus en een jobbonus plus. Zo’n 12.000 Vlamingen komen in aanmerking voor de jobbonus plus.

Uitbreiding transitiepremie naar niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden

De transitiepremie is  een financiële prikkel voor werkzoekenden die de stap naar het ondernemerschap willen zetten. Tot voor kort konden alleen werkzoekenden die een uitkering (werkloosheidsuitkering, leefloon of ziekte-uitkering) ontvingen een beroep doen op deze maatregel.

Na de definitieve goedkeuring op de Vlaamse Regering van afgelopen vrijdag, komen vanaf 1 december 2022 nu ook niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden (die minimum zes maanden zijn ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende) in aanmerking voor de transitiepremie.

Deze uitbreiding, op initiatief van minister Brouns, komt bovenop een eerdere uitbreiding van de transitiepremie die oorspronkelijk enkel gericht was naar uitkeringsgerechtigde werkzoekende 45-plussers. Sinds het voorjaar van 2021 kunnen alle Vlaamse uitkeringsgerechtigde werkzoekenden, ongeacht hun leeftijd, gebruik maken van de transitiepremie wanneer ze de stap naar het ondernemerschap zetten.

De Vlaamse Regering streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. Met deze nieuwe beslissing geeft ze een extra stimulans aan mensen die zich vandaag niet aanbieden op de arbeidsmarkt. Om de transitiepremie te ontvangen, moeten werkzoekenden eerst een “prestarterstraject” volgen en een realistisch en haalbaar ondernemersplan voorleggen. Zo verlaagt de premie niet alleen de drempel om een eigen zaak te starten, maar stimuleert het werkzoekenden om de stap naar het ondernemerschap ook goed voorbereid te zetten. Met deze premie ontvangen de startende ondernemers gedurende 2 jaar een degressieve inkomensondersteuning.

Vorige
Vorige

LRM ondersteunt de groene revolutie in Limburg met kapitaalsverhoging van 30 miljoen euro

Volgende
Volgende

Vlaanderen en Nederland vragen Europese Commissie Limburgse vlaai te erkennen als beschermde geografische aanduiding