6,5 miljoen Vlaamse steun voor H.Essers en Skilpod
Voor de bouw van een nieuwe, grote vestiging in Lommel kent de Vlaamse regering aan logistiek bedrijf H.Essers 5 miljoen euro superstrategische tansformatiesteun toe. Modulaire bouwbedrijf Skilpod uit Geel krijgt 1,5 miljoen euro voor de bouw van een assemblagefabriek in Limburg.
Op voorstel van Vlaams Economieminister Jo Brouns (CD&V) heeft de Vlaamse regering vrijdag twee steundossiers goedgekeurd die de Limburgse economie zullen versterken.
Voor H.Essers, het logistiek bedrijf met hoofdzetel in Genk, gaat het om een toekenning van superstrategische transformatiesteun voor investeringen tot 5 miljoen euro: 2 miljoen euro directe steun en 3 miljoen als terugvorderbaar voorschot (als de afgesproken rendabiliteit wordt behaald).
Het bedrijf trekt 100 miljoen euro uit voor de uitbouw van een nieuwe site op Kristalpark in Lommel. Daar wil H.Essers een uniek aanbod aan logistieke diensten voor de chemiesector uitrollen. Het project zal 160.000 m² groot zijn en 500 extra jobs opleveren. Recent werd een eerste demoproject (17.000m²) in Lommel opgeleverd waarin de haalbaarheid en meerwaarde van het innovatieve totaalaanbod voor de sector werd aangetoond.
“H.Essers heeft de ambitie om vanuit die greenfield site in Lommel een volledig nieuwe economische activiteit uit te bouwen en zich hierdoor strategisch en economisch duurzaam verder te verankeren in Vlaanderen. Dit rechtvaardigt deze steun, temeer omdat de chemiesector van cruciaal belang is voor de werkgelegenheid en de concurrentiekracht van de Vlaamse economie”, zegt Brouns.
Skilpod
Daarnaast heeft de Vlaams regering vrijdag 1,5 miljoen euro superstrategische steun toegekend aan Skilpod in Geel, het modulaire bouwbedrijf dat werd opgericht door de Limburgse ondernemers Jan Vrijs en Filip Timmermans.
Als pionier en trendsetter wil Skilpod een versnelling in het sociaal woonaanbod realiseren. Om de vraag vanuit de markt aan te kunnen zal Skilpod 15 miljoen euro investeren in een nieuwe assemblagefabriek in Limburg. Die moet de blauwdruk worden voor de internationale opschaling om richting 2030 in 10 Europese regio’s actief te zijn met een globale jaarlijkse output van 500.000 m² en een omzet van een miljard euro.
“Skilpod wil de assemblagefabriek in Limburg bouwen, en dit omwille van de gunstige logistieke eigenschappen. Uiterlijk tegen 2026 moet het project 159 extra jobs in productie en ondersteunende departementen opleveren. Deze transformatie zal leiden tot duurzame tewerkstellingscreatie en verdere verankering in Vlaanderen. Ook bij Europese opschaling blijft het beslissingscentrum en de R&D in Vlaanderen”, besluit Brouns.