81 hectare extra beschermde natuur voor Lier: een toekomstbestendige vallei
Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns keurde de Vlaamse Regering op 28 februari 2025 de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Beneden-Nete Lier’ goed. Dit plan, dat nu ter advies naar de Raad van State gaat, betekent een belangrijke stap vooruit voor biodiversiteit, waterveiligheid en een gezonde leefomgeving. In totaal wordt maar liefst 81 hectare extra natuur beschermd. “Dit is een investering in de toekomst”, aldus minister Brouns.
Van overstromingsgebied naar natuurparel
De vallei van de Beneden-Nete in Lier en Duffel is een cruciale schakel in het Sigmaplan, dat Vlaanderen beter moet beschermen tegen wateroverlast. Door ruim 20 hectare overstromingsgevoelig gebied een groene bestemming te geven en extra wetlands te creëren, blijft het waterbergend vermogen van de regio gevrijwaard. Daarnaast krijgen de vijvers rond het Hof van Lachenen en de Anderstadtvijvers een nieuwe inrichting, waardoor soorten zoals de roerdomp er een veilige thuis vinden.
“Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan zetten we grote stappen vooruit in het klimaatbestendig maken van Lier,” zegt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. “Meer biodiversiteit, meer bescherming tegen wateroverlast en meer groene ruimte voor de inwoners: dit is een investering in de toekomst.”
Een groen cadeau voor de toekomst
De impact van het GRUP gaat verder dan alleen natuurbehoud. Door deze beslissing wordt definitief vastgelegd dat voormalige woon- en industriegebieden een natuurbestemming krijgen, wat zorgt voor een waardevolle uitbreiding van het Landschapspark Pallieterland. “We zorgen ervoor dat deze gebieden niet langer kunnen worden volgebouwd, maar dat ze definitief een groene bestemming krijgen,” aldus minister Brouns.
Een nieuw ‘Zwin’ voor Lier
Door de uitgestrekte wetlands en natuurlijke overstromingsgebieden is de Beneden-Nete uitgegroeid tot een waar vogelparadijs. Trekvogels, zeldzame watervogels en tal van andere soorten vinden hier een veilige plek om te broeden en voedsel te zoeken. “Dankzij dit plan creëren we een natuurlijke omgeving waar natuur, water en mens in harmonie samenleven,” besluit minister Brouns.
Het plan wordt nu verder afgewerkt en na advies van de Raad van State definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering. Zo wordt de vallei van de Beneden-Nete niet alleen beschermd, maar ook voorbereid op een duurzame toekomst.